Кметът на Студентски: Студентите трябва да намерят точния баланс между следването, работата и забавленията

Димитър Дилчев е втори мандат кмет на район „Студентски” . В интервю за АкадемикаБГ той разказа за проблемите на студентите, недостатъците nа Студентски град и бъдещите проекти за развитие.

– Кои проблеми на Студентски град ще решавате приоритетно през втория си мандат?

– Най-сериозният проблем, чиито последствия в Студентски град виждаме всички в последните две десетилетия, е неизяснената собственост на земята, проведената реституция, която и до днес се поставя под съмнение от редица министерства и институции.
Факт е, че и в момента, огромната част от терените са с неизяснен статут, предмет на съдебни спорове.

– Как стои въпросът с осветлението на парковете и междублоковите пространства в района? Много студенти се оплакват, че ги е страх да минават от там след като се стъмни.

– В послединте 3 години в Студентски град се възстановиха и захраниха над 900 стълба за осветление, над 40 километра кабели и трасета. Всичко това не беше ремонтирано откакто Стутентски град е построен. Парк Студентски нямаше нито една работеща лампа, в момента светят 90 фотоволтаични лампи – пилотен проект за София. Работата по поддържането иска непрекъсната грижа – продължава чупенето на лампи, кражбите на кабели и вандалското отношение към инфраструктурата. Общината прави всичко възможно с оглед средства и ресурс за да се справя с тези проблеми. В същото време трябва ясно да се каже, че прилежащите площи на общежитията трябва да бъдат осветени и поддържани от учебните заведения, които ги стопанисват.
Регулационният план, който е приет от СОС, предвижда обособяването на кампуси и университетски територии. След прилагането му, ще има ясна картина за това, кой какво трябва да поддържа.

– Защо имотите в Студентски град станаха толкова атрактивни, постоянно се строи, а цената им не отстъпва на тези в Центъра?

– В Студентски град темповете на строителство са намалели и това е обща тенденция. Същото важи и за цените на имотите, не може и да става дума за сравнение с имотите в центъра. В интерес на истината, трябва да споменем, че от юни 2009 година, е в сила мораториум върху всякакви разпоредителни сделки с незастроени имоти на територията на Студентски град – мораториум наложен от Народното събрание, в следствие на което, сделки с такива имоти просто не са възможни.


– Студентски град има реноме на „квартал на алкохол и разврат”. Според вас ще може ли някога да се изчисти името му и да стане истински академичен кампус?

– В студентски град живеят основно студенти – млади хора. Подобна квалификация обижда именно тях, затова категорично не съм съгласен с нея. Що се отнася до академичния облик на градчето, мисля, че всеки разумен човек може да си отговори на този въпрос. За мен важно беше да се отвоюва максимална територия, която да бъде включена в терените на кампусите – това, което вече постигнахме с подробният устройствен план на квартала.

– Студентски град на студентите ли е?

– В Студентски град живеят предимно студенти, но отдавна те не са единствените му обитатели. Има немалко жилищни блокове, офиси на фирми и търговски обекти.

– Вие живял ли сте на общежитие и какво знаете за прословутите „студентски купони в общежитията”?

– Не съм имал възможност да живея в Студентски град, но едва ли има студент, който да не е попадал на „студентски купон” в общежитията. Но тъй като това ми се е случвало преди 15 години, мога само да предполагам колко различни са
нещата от онези години. Или пък може би не са…


– По какви проекти ще работите през следващата година?

– Предстои откриването на нова детска градина в район Студентски – нещо, което до голяма степен ще реши проблемите с местата. Продължава и работата по обособяването на територията и кампусите на Студентски град, а след няколко месеца ще имаме и устройствен проект за парк „Студентски”. След реализирането на проекта това ще се превърне в един от най-красивите и интересни паркове в столицата. Извън обичайните дейности и задължения на администрацията и тази година ще акцентираме на активната работа със неправителствени и студентски организации.

– Какво ще посъветвате и ще пожелаете на студентите, които живеят в Студентски град?

– Да бъдат съвестни млади хора, да намерят точният баланс между следването, работата и забавленията.

Димитър Василев

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

2 коментара за “Кметът на Студентски: Студентите трябва да намерят точния баланс между следването, работата и забавленията”

  • Александър написа на 20 февруари, 2012, 13:38

    Кога най-накрая ще мине „паяк“ и ще започне редовно да вдига колите които са спрели на улиците „Йордан Йосифов“, „Акад. Борис Стефанов“ и „8-ми Септември“, като на последната дори паркират под светофара на кръстовището с УНСС? Движението се затруднява вследствие на невероятното стесняване на въпросните улици(поради паркиралите от двете страни автомобили), недей Боже да се засекат два автобуса…Да не говорим за чисто ориенталския вид на нещата. Особено сега, през тази зима е пълно с коли на студенти(от цяла България) които са ЗАРЯЗАНИ на тези централни улици, покрити от сняг и лед…Има градски транспорт, има маршрутни таксита, за заведенията пък въобще не трябва да ни дреме, да си откупят земя, да си направят паркинги, учицата е за нас, не е за колите на техните клиенти. Ако кмета не може да се справи с това(за това не се искат строежи и т.н.), значи няма да може да справи с абсолютно нищо друго!

  • Петко написа на 23 февруари, 2012, 6:57

     Цитат: „… важно беше да се отвоюва максимална територия, която да бъде включена в терените на кампусите – това, което вече постигнахме с подробният устройствен план на квартала.“ /край на цитата/. Коментар: това просто НЕ Е ТАКА. Можеше да се „отвоюва“ много повече.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in