Какво е да си родител в Студентски град

Студентски град не е само място за купони и безпаметни студентски нощи. В него, редом със студентите живеят и деца, невинаги в най-добрите условия.

В общежитията на СУ „Св.Кл.Охридски“ са настанени 56 семейства с 55 деца и 11 самотни родители с 12 деца или общо – 67 деца. Това съобщи специално пред АКАДЕМИКА БГ/ akademika.bg  зам. Директорът  на Поделение „СБО“, Евгения Гогова. За някои млади майки това е единствената алтернатива да учат и да гледат дете.

„Непосилно е да се посещават лекции, да се гледа дете и да се ходи на работа.”, коментира Габриела, която е една от майките с дете в общежитиятя. За нея е непосилно от финансова гледа точка да се изнесе на квартира.

Недостатъците при отглеждането на деца в студентско общежитие са много. Един от тях е липсата на място. От това се оплакват повечето родители. „Децата имат нужда от простор, за да си играят. Това няма как да се осигури в 24-квадрата стая. Толкова е и най-голямото пространство, предназначено в семейните общежития за родители с деца.

Друг голям проблем за родителите-студенти са и мръсните дрехи. „Всеки знае какво означава да се гледа дете”, споделя също Габи, „но не знаете колко е трудно да се разчита единствено на обществените перални.” Цената за едно пране е 4.50лв.

На територията на Студентски град има и няколко детски градини. 16 ОДЗ „Приказен свят” е едно от големите. Близо половината от всички малчугани, които посещават градината, живеят с родителите си в семейни общежития. Това коментира директорката на г-жа Ангелова. Тя изрази своите притеснения във връзка със сигурността на децата – многото кучета са реална опасност за хлапетата. До скоро в градината свободно са влизали и са ровили по пясъчниците бездомни кучета.

Всички детски заведения в Студентски град са общински. Те не предоставят преференции за родителите-студенти. Кандидатстването в тях става както във всички останали градини. Така има и случаи, в които деца от семейните общежития не са успели да се класират в детска градина в региона  и родителите им са принудени да ги водят и прибират всеки ден от други места. Най-близкото ОДЗ се намира в кв. „Дървеница”.

Проблем за децата в Студентски град е придвижването. Често се налага и деца да се бутат в автобусите редом със студентите. Според директорката на детската градина единственият начин за разрешаване на потенциалната опасност е увеличаване на броя автобуси.” Това би решило проблемите както на студенти, така и на деца и родители, които пътуват с градския транспорт.”

Димитър Василев

Снимка: Авторът

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

2 коментара за “Какво е да си родител в Студентски град”

  • Матура написа на 5 ноември, 2011, 20:14

    Теми по БЕЛ за матурата през 2011 г.

  • Койчовия написа на 11 ноември, 2011, 20:13

    еееееми какво толкова ще ги дават на бавачка тия деца, да не съм им ги правил аз

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in