Студентите не познават академиците от улиците в Студентски

Студентите, обитаващи общежитията в Студентски град в София, нямат представа кои са академиците, на които са кръстени улиците в квартала. Това показа проучване на Академика БГ.

Най-главните булеварди и най-малките пресечки в градчето на бъдещите висшисти носят имената на големи български учени. Проверката ни обаче установи, че освен че са непознати на младежите, никой от тях не се е дори интересувал защо улиците се казват така.

Попитахме 30 произволно избрани студенти дали познават личностите, чиито имена носят улиците. Младежите са на възраст между 19 и 26 години, а университетите, в които учат, са Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Университета за национално и световно стопанство, Техническия университет в София, Националната спортна академия, Националната художествена академия и Минно-геоложкия университет.

Една от големите улици в Студентски град носи името на академик Борис Стефанов. Той е виден български ботаник и дендролог, един от основоположниците на тази дисциплина в България. От 1928 той преподава в Лесовъдния отдел на Софийския университет, развил се по-късно в днешния Лесотехнически университет. Никой от всички 30 запитани студенти обаче не знаеше името на Борис Стефанов.

Предположения обаче не липсваха – Атанас от УНСС беше почти убеден, че става дума за изтъкнат български химик. Академик Стефанов също така беше окичен с професии като математик, художник и философ. Ангел Тодоров от СУ пък предположи, че Борис Стефанов е виден революционер.

Спряхме се на друга улица – тази, която е кръстена на професор Георги Брадистилов. Той e български учен, доктор на математическите науки, член-кореспондент на БАН, бивш ректор на Техническия университет в София. Илияна и Мариела са 3 курс в ТУ, но нямат представа кой е професор Брадиславов. Техният колега Тодор обаче прави предположение – според него Георги Брадославов е „лочност, дала много за България”. Какво обаче точно е дала – Тодор не знаеше.

Решаваме да улесним малко непосилната задача в разпознаването на хората, чиито имена са изписани по табелите в Студентски град. Интересуваме се за булевард “Св. Климент Охрдски”. Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Тук вече всички студенти са категорични – булевард “Св. Климент Охридски” е кръстен на Климент Охридски. На въпросът кой е Климент Охридски обаче се получават колебливи отговори. 16 от запитаните казват, че това е светец. Петима смятат, че булевардът е кръстен на Алма Матер. Диляна от НХА казва, че знае как изглежда, но не се сеща какъв е. Останалите попитани също се колебаят. Споменават, че Климент Охридски е бил заточен в манастир, че е живял в пещера, че е велик българин и че е бил роден между 3-5-9-11-15 век.

Проучването ни завършва с въпрос за улица „8-ми декември”. 30 души отговарят – „Това е празникът на студента!” Оказа се, че улицата е известна още като „улицата на УНСС” и „улицата със задръстването на 280”.

Десислава Недялкова

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Студентите не познават академиците от улиците в Студентски”

  • РУМЕН написа на 1 март, 2012, 14:49

    нали знаят йох е азис и тони 100, кво искате

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in