Разбирателството със съквартиранта – въпрос на късмет и нагаждане

Всяка година СБО разпределя на случаен принцип студентите в общежитията. Няма абсолютно никакъв гарант за това, с кого ще се паднете в една стая. Въпреки че във всеки формуляр за настаняване има графа, в която може да се пише желание за съквартирант, то молбата рядко се удовлетворява от служителите на СБО. Изключемюние се прави само при настаняване на братя и сестри в една стая.

Във всички други случаи, кои ще са новите съквартирантите, е въпрос на чист късмет. А това дали ще си паснат характерите им и да ще могат да съжителстват заедно е въпрос на лични договорки и компромиси.

„За да съществува разбирателство между съквартирантите е необходимо високо ниво на търпимост,уважение към личното пространство на другия ,прямост и най-вече да се вглеждаме първо в собствените си недостатъци и след това в тези на съквартиранта си”, коментира Михаела, която предпочита да не рискува с нежелани съквартиранти и вече втора година живее на квартира.

Мирослава пък живее в общежитие на 3 квдреатни метра със своите съквартирантки и се разбира добре с тях, за сега. Пред StudentCity тя споделя, че съквартирантите са „като семейство”, трябва да има търпение и предварително да се изяснят отношенията между колегите.

А конфликти в студентската стая могат да възникнат за всичко.

„Най-голямите проблеми стават при нарушаване на личното пространство”, категорични и единодушни са двете студентки. Конфликт може да възникне и например при канене на гости без разрешение, възпрепятстване на правото на почивка, използване на лични вещи и т.н.

В кой курс са съквартирантите няма голямо отношение при изграждане на отношенията помежду им. Всичко зависи от тях самите.

„Конфликтите понякога обаче са неизбежни. Когато са в по-долен курс студентите не са привикнали все още към самостоятелния си живот както и към съжителството с хора извън семеиството им”, казва в заключение Михаела.

В такива случаи нищо не може да се направи, а единстерното решение е някой да се изнесе.

Студентски град може да стане по-безопасен, не като се въведе вечерен час, а като се предприемат адекватни мерки и действия по отношение на възпитанието в семейството, образователната система и пороците сред обществото и не на последно място като се подобри инфраструктурата на Студентски град, защтото и тя често носи опасности.

Димитър Василев

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

3 коментара за “Разбирателството със съквартиранта – въпрос на късмет и нагаждане”

  • РУМЕН написа на 1 март, 2012, 14:48

    Оле, как ме дразни моя, скоро ще го изхвърлям,,, то не може да си такъв кретен и да си толерантен с него

  • tonkata написа на 2 март, 2012, 18:30

    mahaite gi, kato ne serazbirat s boi se reshava

  • гошо написа на 4 март, 2012, 7:56

    ебаси, не все пак си плащам, искам да живея с коготи си искам!!!!!!!!!! ;@@@

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in