Студентски град – Зоната на здрача!

Вероятно сте чували да наричат Студентски град „градът, който никога не спи”. И това безспорно е така. Нощният живот в студентския квартал в София е ежедневен и по улици като „Чалга стриийт” и „Манджа стрийт” хора винаги има, независимо колко часа през нощта е. Като изключим обаче централните улици и пространствата около дискотечниците, които е нормално да са поне що-годе осветени, останалата, по-голямата част от Студентски град спокойно може да бъде окачествена като „Зоната на здрача”. Тук е пълно с паркове, пътеки, улици и алеи към общежития, които, щом слънцето залезе, потъват в непрогледен мрак. Тук-таме се прокрадва светлина или от някое заведение в далечината, или от някоя като по чудо оцеляла улична лампа, на която не и остава още много живот.

В такива случаи човек има общо взето две възможности. Да разчита, че вече познава добре пътя, надявайки се, че няма да се блъсне в някое дърво или да си осветява пътя с телефон или фенерче. Има обаче места в Студентски град където е толкова тъмно, че човек получава едно такова усещане, че сякаш ако светне с фенерче в мрака ще раздразни излезлите на вечерна разходка вампири. А това определено не си е оферта.

Като оставим шегата настрана – положението никак не е за подценяване. А и дори и да не сте нощна птица и да не се прибирате всяка вечер късно през нощта, то така или иначе се стъмва рано, особено през зимата. Едно от многото такива „приятни” места в Студентски град е пространството срещу „Джумаята”. От това подобие на парк, по различни пътеки, се стига до няколко студентски общежития. Едно от тях е блок 34-Б на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Той се намира в края на една от пътеките и въпреки че до него има заведение, пътят е всичко друго, но не и осветен. В галерията по-надолу можете да видите как изглежда това място през деня и през нощта.

Лора е третокурсничка в УАСГ. Тя учи Транспортно строителство и живее в споменатия вече бл. 34, вх. А. Ето какво разказа тя пред Studentcity : “Пътеката до блока изобщо не е осветена. Единственото осветление е от заведението, ако въобще достигне някаква светлина”. Казва, че понякога я е страх да минава по пътеката, но няма друг избор. От Лора разбираме и за инцидент, станал пред другия вход на блока: „На едно момиче за малко да й откраднат портмонето, но за щастие се намери друго момче, което се намеси”.

Милена, която пък учи Архитектура в УАСГ, живее в същия блок и минава всеки ден по въпросната пътека. Тя също се оплака, че „вечер е голяма тъмница”. На въпроса страх ли я е да минава по алеята по тъмно отговоря: „не особено, но все пак си е страшничко”. Милена не знае за конкретни инциденти пред нейния блок, но казва: „Сигурно има, изобщо не бих се учудила. Сложете лампи!” – недвусмислено призовава тя.

Докато снимах мястото към мен се приближи един младеж и ме попита какво правя. Обясних му, а той ми разказа още една показателна история: „Една вечер като се прибирах, ама не по тази, а по съседната пътека, изведнъж паднах в някаква дупка. Не беше много дълбока, но си ударих лошо крака. Вярно, че бях пийнал малко, ама то човек и през живота си да не е близвал алкохол, пак няма как да види нещо в тая тъмница. На другия ден отидох да проверя мястото и се оказа, че някой е махнал капака на една шахта. Добре, че не беше по-дълбоко, че щях да се потроша целия…”, споделя той.

Макар снимките да дават ясна представа за липсата на осветление, светкавицата на фотоапарата прави мястото по-светло, от колкото е в действителност. Поради тази причина заснехме и няколко клипчета, които показват пътя на един студент от улицата до блока и обратно.

Очаквайте коментар по темата от Столична Община – Район Студентски.

Христо Лазаров
Снимки и Видео: Христо Лазаров

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

3 коментара за “Студентски град – Зоната на здрача!”

  • Милото написа на 1 март, 2012, 22:00

    Абее и аз съм се пребивал така в Студентски град. Верно си е Зоната на здрача там. А пък най-якото е да стъпиш в 10 локви за 5 минути на път за среща…Изобщо не се виждат. :х

  • Тресс написа на 2 март, 2012, 18:29

    ujasno e, kvo prikazvash

  • emo написа на 4 март, 2012, 19:34

    az da ne sum prilep!!!!

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in