Студентите поискаха промяна – повече полиция и медици в Студентски град

Студентите поискаха връщане на 7-мо РУП обратно в Студентски град. Те настояват и на територията на Студентски град да има денонощен медицински пункт, за да не им се налага при нужда да чакат от 40 до 90 мин. екипи на Спешна помощ.

По време на дискусия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на която присъстваха освен представители на студентските съвети на СУ, УНСС, ТУ, УАСГ и ХТМУ, но и директорът на седмо районно Ани Петрова и кметът на район Студентски град Димитър Дилчев, бяха обсъдени проблемите на районна, пише news.bg.
Студентите се обявиха твърдо против въвеждането на вечерен час.

Те поискаха и промяна в наредбите на университетите, чрез която при нарушения в общежитията, съответните ВУЗ-ове да могат да глобяват студентите. Към момента такива санкции се налагат само от общината и полицейското управление.
За изминалата година обаче в общината са подадени едва осем жалби от студенти срещу други студенти за нарушаване на реда.

Петрова даде пример и с две лица, които не са допуснати в общежитие след 22 ч., след което са започнали да чупят врати и стъкла. След подаден сигнал в Софийска района прокуратура обаче производство не е образувано, защото тези деяния не са сметнати за престъпления.

Според Петрова трябва да бъде засилен контролът и да се прецизира вътрешният ред в общежитията. Тя поясни, че в правилника за вътрешния ред никъде не пише, че е забранено внасянето на алкохол, но има забрана за наркотици, оръжия и животни. Ани Петрова се обяви за вечерен час от 24 часа, както и да бъде подобрено осветлението на улиците и ако е възможно, да се сложат повече камери.

Димитър Дилчев обясни, че вкарването на фадроми и изселването от жилищата не е решение на проблема. По думите му 99% от територията на Студентски град е плод на реституционни претенции. Според него решението е в бързото отчуждаване на общо 220 дка на територията на района.

По негови изчисления, ако се вземе пример с отчуждаването на имотите на Околовръстно шосе, където за един квадратен метър са заплащани 100 евро, то за Студентски град ще са необходими минимум около 22 милиона евро.

Доц. Дамянов, който е шеф на общежитията в Техническия университет се съгласи с коментарите на просветния министър от последните дни, като подчерта, че Студентски град е имало преди 1988 г., а след реституцията е само квартал на София.

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Студентите поискаха промяна – повече полиция и медици в Студентски град”

  • olly написа на 31 юли, 2012, 17:01

    няма от къде да дойдат

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in