Проф. Младенов: 30 компании ще участват в „Стажове 2012” в ТУ

Проф. д-р инж. Валери Младенов е заместник-ректор по международна интеграция и връзки с обществеността на Техническия университет в София. АкадемикаБГ/akademika.bg го потърси във връзка с провеждането на „Стажове 2012“ в ТУ на 25 и 26 април. Той бе така любезен да отговори на нашите въпроси, които се надяваме да бъдат полезни на студентите. 

– Проф. Младенов, имало ли е досега в Техническия университет проява, свързана със стажове, или тази година се прави за първи път?

– Традиционно вече шест поредни години на територията на ТУ-София се провеждат „Дни на кариерата”, които се радват на голяма посещаемост, както от страна на компании-работодатели, така и на студенти. По време на изложението част от компаниите са предлагали и стажантски позиции и това ни подсказа, че е удачно да се организира мероприятие специално ориентирано към стажовете. Това е една нова идея на екипа на Кариерния център, която започва да се реализира от тази година.

– Какъв е замисълът на това събитие, с какво то ще бъде полезно за компаниите, които ще участват, и за студентите?

–  Тъй като за нашите студенти 3 и 4-ти курс стажът е задължителен, а младите специалисти трудно намират такъв, считаме, че изложение от такъв тип би било полезно както за реализация на студентите, така и за работодателите. По време на изложението ще има възможност за директен контакт между студентите и фирмите, техни потенциални работодатели, които ще могат да представят информация за своята дейност, за свободни стажантски позиции, за стипендиантски програми, както и да се срещнат и разговарят със заинтересовани студенти. А като включим и факта, че част от компаниите-участници, ще предложат стажове още за второкурсниците ни, считаме, че това ще бъде едно наистина полезно събитие. По време на самото изложение ще бъдат проведени около 15 презентации, по време на които компаниите ще имат по-тесен контакт със студентите, ще могат подробно да представят стажантските си програми. За да дадем по точна информация за стажовете и за по-лесното ориентиране на студентите ни в тази насока, екипът на Кариерния център е изготвил „Всичко за стажа” – помагало за студенти, което всеки студент може да получи безплатно.

– Колко фирми очаквате да се включат?

– До момента участие са заявили около 30 компании. На територията на ТУ-София на 25 и 26 април сред нашите студенти ще присъстват: Mtel, Vivacom, GLOBUL, HP Global Delivery Center Bulgaria, Lufthansa Technik Sofia, SAP Laps Bulgaria, LIEBHERR, Аurubis, VMWare, Integrated Micro-Electronics Bulgaria, Kraft Foods Bulgaria, UniCredit Bulbank, Seeburger, Integral, Sky Lines, Cisco Systems Bulgaria, Melexis, Musala Soft, Комисия Фулбрайт, Смартком, Сименс, MB Bulgaria, Сензор – Найт, Агенция по заетостта, Нестле България, Джоб Тайгър, Експириън, Риск Инженеринг и др.

– Защо са важни стажовете за младите хора?

–  Студентският стаж е целенасочена инвестиция в знания и опит, които дават възможност за по-добри шансове за кариерно развитие и реализация. По време на стажа студентите имат възможности:

да обогатят теоретичните си познания с конкретни практически умения;

да развият работни навици;

да се запознаят с новите технологии, които навлизат в бизнеса и с дейността на някои от компаниите, които присъстват на пазара;

да придобият специфични професионални умения;

да подобрят своите умения за успешно представяне, комуникация и работа в екип.

Провеждането на стаж ще помогне на студентите:

да придобият реалистична представа за работата, която ги интересува;

да проверят мотивацията, интересите и целите си по отношение на изучаваната специалност;

да се ориентират в перспективите за реализация на пазара на труда;

да установят полезни професионални контакти в организацията и индустрията;

по-лесно да започнат работа след приключване на стажа или след дипломирането си.

– Да очакваме ли проявата да се превърне в ежегодна?

–  Изложението се провежда за първи път и идеята е да стане традиция. В тази връзка традиционните мероприятия на Кариерния център при Техническия университет София ще бъдат – „Дни на кариерата в ТУ-София” – през есента и „Стажове в ТУ-София” – през пролетта.

Етикети: ,

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Проф. Младенов: 30 компании ще участват в „Стажове 2012” в ТУ”

  • Ради написа на 20 април, 2012, 10:15

    готино

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in