Депутатите забраниха дискотеки на 100 м от общежитията

Казината и кръчмите с работно време след 22.00 часа не могат да се помещават в студентски общежития или на 100 метра от тях.

Промяната в закона за висшето образование беше подкрепена единодушно на първо четене от депутатите от просветната комисия в парламента. Предложенията за поправки бяха внесени с широк политически консенсус от депутати от „Атака“, ГЕРБ, „Коалиция за България“, ДПС и ДСБ. Промените са резултат от работата на експертна група по проблемите на Студентския град, която беше сформирана след убийството на студента Марио Данчев в края на февруари.

До 3 месеца след влизането на промените правителството ще определи в наредба правилата, начините и техническите способи за отстоянието на заведенията. Отстоянието е избрано по аналогия със забрана за казина и бинго зали, които не трябва да са на по-малко от 300 метра от училища и казарми. Ако забраната е за 500 метра, това означава, че тя ще важи за целия Студентски град, а ние търсихме баланс на интересите, обясниха вносителите. Не е ясно обаче пък какво се постига с отстоянието от 100 метра.

Кръчмите и питейните заведения, които са във или на 100 метра от общежитиията и обслужват клиенти и след 22 часа, ще трябва да променят работното си време, за да изпълнят законовото изискване. Срокът, даден им с предложените промени, е 6 месеца. След влизането в сила на предложенията казината и игралните зали могат да работят до изтичане на лиценза им, предвиждат новите текстове. Забраната се подкрепя от министерството на образованието, но комисията по хазарта не е съгласна. Това стана повод за коментари от левицата, че държавният орган защитава интересите на частния бизнес.

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

2 коментара за “Депутатите забраниха дискотеки на 100 м от общежитията”

  • olly написа на 31 юли, 2012, 17:01

    ЗАБРАНИЛИ ГИ?! ХА_ХА

  • Kaycee написа на 27 юни, 2016, 20:28

    Short, sweet, to the point, FRtlcexa-EEy as information should be!

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in