Подготвят студентските градчета за новата учебна година

Студентските градчета в България се готвят да приемат новата част бъдещи висшисти. Първите и вторите класирания на новоприетите първокурсници вече са факт почти във всички вузове.

Сега на дневен ред е насочването към общежития или квартири. Собствениците на жилища и шефовете на общежития обмислят дали да вдигнат немите.

Любопитната новина е, че столичният Студентски град ще посрещне новите си обитатели без обичайния дефицит на места. В Софийския университет обичайно не достигат  по 2000 места, сега са стопили липсата до 1000.

Причините са  малкото студенти като цяло и конкуренцията на по-модерните частни квартири. Трима приятели, които така или иначе трябва да делят една стая в кампуса, могат да се изнесат в доста по-голяма квартира с по-добри условия на цена между 20 и 50 лв. повече на човек.

Пускането на втория лъч на метрото от есента ще улесни придвижването на студентите. Около Студентския град наемите за двустаен апартамент вървят около 350-400 лв. на месец, но младежите ще стигат бързо на лекции, ако наемат евтин двустаен апартамент за 200-250 лв. на месец в „Надежда“.

Най-голямото предимство на Студентския град са ниските наеми. Студентите в ТУ плащат между 32 и 54 лева наем на месец. В момента се ремонтира блок №16, като идеята е в новите стаи вместо по трима да се „ширят“ по двама студенти. Между 28 и 35 лева варират наемите в УНСС, а висшето училище обмисля да ги вдигне с 3 до 5 лв. Студентите от СУ ще плащат старите наеми между 15 и 18 лв. на месец, но с режийните сумата отива към 50 лв.

В Плодив ще има нов студентски град, защото ремонтите са орязали местата за студенти в общежитията .Те ще са със 184 по-малко в сравнение с предната академична година. Там в момента се подменя вътрешната изолация и обновените стаи ще бъдат предоставени на нуждаещите се студенти едва за втория семестър през 2013 г.

Най-жестока ще е конкуренцията за място в общежитие сред студентите на ПУ „П. Хилендарски“ – за 948 легла ще се борят близо 10 000 души редовно обучение. За разлика от другите вузове ПУ не разполага със собствена база, затова още през 2013 г. се планира да стартира изграждането на модерен кампус зад новата сграда на бул. „България“.

Студентските общежития в Благоевград имат вечерен час от няколко месеца. До 23 ч всички трябва да са в стаите, защото сградите се заключват до 6 ч сутринта. Всеки вход има портиер, бравата е електронна, има и видеокамери по етажите. За гости има специален ред, записват се с документи в дневник.

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in