Да забраниш Студентски град

Немислимото се случи – затвориха дискотеките в Студентски град. Вечерният живот, евтиният алкохол и дивата чалга, която непрестанно в послдните най-малко 10 години се лее от повечето дискотеките в кампуса са на път да изчезнат. Поне според депутатите. Преди време те се обединиха с твърдение „Казината и кръчмите с работно време след 22.00 часа не могат да се помещават в студентски общежития или на 100 метра от тях”.

На практика те не ги забраняват, а ги „ местят”. Но накъде? Не е ясно дали депутатите скоро са стъпвали в Студентски град или са го гледали само в репортажите из българските медии след няколкото убийства и инциденти там напоследък. Дискотеките и баровете кротко са се сгушили в междублоковите пространства. Някои от тях дори са се приютили в самите общежития – окупирали са приземния етаж и са спестили разкарването на студентите. В дискотеката по пантофки.

А сто метра са много. И дори фактът, че най-бързата бяла жена Ивет Лалова ги бяха за около 10 секундки, не означава, че всеки би ги взел за толкова. Предствете си млада дама, готова за дискотека – с възможно най-късата пола и най-виските токчета. Гримът също тежи. На нея не десет, а сто и десет минути може да не са и достатъчни, за да достигне до заветния чалга бар.

Председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев предложи да се изгради нов Студентски град без чалга. Той иска „кампус с общежития, студентски столове, игрища и библиотеки”. Звучи добре, но почти неизпълнимо. Студнетите просто не могат да се напиват на тихо.

Но какво свъщност целят депутатите? Промяна на положението в Студентски град? Какво са виновни дискотеките? Алкохол винаги ще се пие, поп-фолк винаги ще се слуша. Манталитет, той със закон не може да се промени.

Тук идва и другият проблем – ами къде?

Преди време същите тези депутати се опитаха за затворят студентите като заключват общежитията – не успяха. Сега се опитват да закрият и дискотеките – не е ясно дали ще успеят. Но ако наистина се случи, то неуспехът на предходния закон, който също беше гласуван и одобрен, ще се окаже пагубен. Общежитията ще станат дискотеки.

„Чалгата не прави една нация да изглежда проста. Простата нация по естествен път ражда чалга. Чалгата е резултат, а не причина”.

А депутатите са хитреци. Те си искат свовто. Спед поредното убийство в дискотека в Студентски град, стана ясно, че баровете са или в частна собственост, или в собственост, управлявана от университетите и висшите учебни заведения и студентите са тези, които трябва да решат по какъв начин да използват своята собственост. И единствената собственост, която общината има в района е парка. Е, в такъв случай въпросът вече не е дали дискотекитеда се преустроят, защото депутатите нямат правото да се разпореждат, а направо се говори как баровете да се изринат. Направо с багера, но да се решат „проблема”.

По едно време опитаха и да измесят целия камус – край село Лозен. Пореденото неясно и безперспективно предножение. Но сигурното е едно – проблемите на Студентски град няма да изчезнат с питейните заведения.

А на Студентски град не бу му отивало да е село. Там всички се познават и се уважават, поне малко.

Димитър Василев

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Да забраниш Студентски град”

  • ico написа на 18 август, 2012, 23:34

    Никой нищо не може да забрани в Студентски град. Точка.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in