Квартира – алтернатива на общежитието

Често студенти се оплакват от мизерните условия в общежитията в Студентски град. Академика БГ/akademika.bg ви разказа какво е да се живее на 3 кв. метра. Алтернативата е само една – на квартира.

Всеки иска да се изнесе и да живее в самостоятелно жилище. Най-голям проблем за младите хора са цените.

В самото градче евтини апартаменти няма. Жилищното строителство тук е ново – за двустаен от 70 квадрата искат 190-200 евро, а тристайните над 100 са от 300 нагоре. “Младост” е най-добрата алтернатива за наемане на квартири от студентите. Причината за това е друг близостта му с Студентски град. Двустайните 65-квадратни жилища там струват около 150-160 евро. Предимство на квартала е и метростанцията, която осигурява мобилността в цяла София.

Стоян е студент във Физическия факултет кум Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Вече втора година живее на квартира в кв. „Младост” 2. Той сподели, че предпочита да не е на общежитие именни поради лошите условия в стаите.

”Квартирата ми предлага уют и спокойствие, което никога няма да мога да намеря в Студентски”, коментира студентът. Единственият недостатък за него са високите цени. Проблем е и това, че всички консумативи се плащат отделно – ток, вода, парно, общи части, поддръжка на входа и т.н. „Скъпо е, но не бих живял в панелен блок, добавя в заключение Стоян.

За стая в Студентски град се плаща около 40 лева на месец. Цената включват и парното, тока и топлата вода, която студентите употребяват.
Много нашумели в кварталите, заобикалящи Студентски град, са офертите за таванските стаи. Наемът им е 35-40 лева. Проблемът при тях най-често е, че близо десет човека използват един санитарен възел. Именно затова те не са много популярни сред студентите.

В центъра на София цените са сред най-високите, но и изключенията са най-много. Там може да се намерят сносни оферти и на най-скъпите места, като НДК, бул. “Мария Луиза” и дори площад “Славейков”. По “Мария Луиза” има апартаменти от 50 квадрата за по 180 евро. Около НДК се срещат апартаменти от 60-65 квадрата за по 180 евро.

Открай време са популярни стаите с хазяи. В тях могат да живеят двама с месечен наем между 40 и 70 лева. Подобни оферти има предимно по стените на университетите и автобусните спирки около общежитията. Повечето от тях обаче са единствено за момичета. Причината за това е притеснението на хазяите от буйния нрав на младежите и разхайтеното им отношение.

Понякога за студента е много по-изгодно да се кооперира с повече приятели за по-голям апартамент. Малко хора са склонни да участват в подобно начинание, но така всеки плаща по-малко. Така може да се стигне до ситуация, в която тристаен апартамент в кварталите “Дървеница” или “Дианабад”, например, да струва почти колкото двустайния.

В чужбина „животът на квартира” също е много популярен. Причината за това е малката разлика в цената на общежитието и на наема за къща. Студентите най-често живеят в двуетажни постройки с няколко спални, кухня и хол. Пречка е единствено фактът, че къщите под наем са разположени в отдалечени квартали, които не са много удобни за студентите. Около големите университети има разположени единствено образователни центрове и бизнес сгради. Но и там алтернатива има.

Димитър Василев
Снимка: Десислава Недялкова

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in