Студенските общежития са пълни на 70% дори през лятото

Въпреки ваканцията Студентски град остава пълен и през лятото, съобщава в. „Монитор”. Над 70% от наемателите са останали, съобщи шефът на поделение „Студентски столове и общежития” към СУ Константин Марков. Алма Mатер разполага с около 6300 места, което означава че 4300 техни обитатели са останали в София – за да работят или не искат да се връщат по родните си места. Наемите за лятото са обаче по-високи с 20 лв. и стигат  50-60, защото е неучебно време и реално университетът не получава субсидия за този период.  Същата причина – работят и не могат да си вземат много дълга отпуска, е оставила и 1/3 от студентите на УНСС в общежитията.

И докато в сградите на СУ няма да има ремонти заради липса на средства, четири от общежитията на УНСС вече са в ремонт – сменя се дограма, инсталация, прави се саниране.  Според шефа на „Студентски столове и общежития” в УНСС Иван Чавдаров ще са нужни и още около 800 хил. лв., за да се подменят леглата в блоковете. „Трябват нови матраци, наистина не е нормално млади хора да спят на скърцащи легла с пружини”, коментира още Чавдаров.

Новата настанителна кампания за студентите в Алма матер започва в началото на септември. Оттогава кандидатите могат да подават заявления за стая в общежитие. Класирането пък ще стане ясно на 19 септември. Курсистите, които искат да останат в кампусите за периода от 1 до 19 септември, трябва да подадат заявление по образец лично при домакина на блока, в който живеят, в срок от 15 до 25 август.

За автора:

е написал 46 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in