Младежки икономически форум “Стартирай бизнес в България“ 2013

Над 400 човека, представители на различни университети и социални групи, взеха в участие в два от дните на Младежки икономически форум “Стартирай бизнес в България“ 2013.

През първия ден, 26 ноември, посветен на „Държавното подпомагане на бизнеса“, студенти и младежи се срещнаха с министъра на финансите доц. Петър Чобанов и министъра на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов. В рамките на час и половина те представиха мерките и политиките на държавата, насочени към намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Доц. Чобанов е категоричен, че малките и средни предприятия са поставени на фокус и са основен обект на подготвяните стимулиращи мерки. Той увери, че правителството вече насочва своите усилия към създаването на предпоставки за възстановяване на съществуващи и съществували производства и стопански дейности, както и за разкриването на нови.

В следобедните часове на Ден 1 от МИФ 2013, около 90 човека се запознаха приоритетите и начините за стартиране на бизнес с помощта на еврофондовете. Презентацията на Димитър Конев – съосновател на Енпром, продължи с дискусия по темата „Кандидатстване по евро проекти“, в която участниците споделяха свои идеи, а екипът на обучителите ги насочваше към кои програми да се ориентират и какъв стартов бюджет би им бил нужен.

Ден втори, 27 ноември, премина по темата „Банков сектор и инвестиции от чужбина“. Гост-лектори по темата бяха Калин Христов – Подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, и Виолина Маринова – Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Калин Христов очерта макроикономическата рамка и състоянието на икономиката в страната, както и условията за създаване на бизнес в България. Г-жа Маринова цитира точни цифри пред участниците относно усвояемостта на фондовете и акцентира над конкретните елементи, които са важни при кандидастване за финансиране от банките. Тя заинтригува участниците като сподели формулата на успешния бизнес в България, до която е достигнала.

Програмата на Ден 2 продължи с две обучения, проведени паралелно.

Едните участници работиха по темата „Стартирай бизнес с нулев бюджет“, където нямаше ограничение в броя участници. Запознаха се с един пример за такава фирма и дискутираха кои бизнеси могат да стартират без начален капитал.

Друга част от участниците на МИФ 2013 се запознаха с „Пътят за осъществяване на идеите ни“. Селектираните 25 участници, разделени на пет групи, имаха възможност да работят в екип по осъществяване на обща идея. Осъществи се симулация на разработка и оценка на бизнес идеите.

Третия ден, 28 ноемри 2013, стартира в 10:00 часа в „Голяма конферентна зала“ с лекция на проф.д-р инж. Николай Вълканов – Председател на Управителния съвет на „Минстрой холдинг, който ще разкаже на участниците своя път на предприемач с конкретните проблеми, които е срещал по пътя си, а от 11:30 часа Ивайло Пенчев – Изпълнителен директор на Walltopia говори и дискутира с участниците по темата „Как се прави успешен бизнес“. Напомняме, че достъпът до лекциите е свободен и не се изисква предварителна регистрация.

В 13:00 часа, 50 предварително селектирани участници ще се разделят и ще вземат участие в две различни обучения – „Ре-старт или иновационно развитие“ и „За генезиса и успеха на бизнес идеята“.

thumb.php

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

Един коментар за “Младежки икономически форум “Стартирай бизнес в България“ 2013”

  • Virtual Private Server написа на 16 март, 2017, 13:49

    Темата, която избрахме е актуална и даде възможност на студентите да се запознаят с възможностите и алтернативите, които се предлагат в България, за да се стартира собствен бизнес. Концепцията за събитието, която развихме, беше нова и не беше прилагана досега в предишните издания на МИФ.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in