Университетската ботаническа градина отбеляза седмицата на гората с изложба

Университетската ботаническа градина отбеляза седмицата на гората с изложба – „История на дендрологията в България“. Тя бе открита в парковата част на УБГ и е посветена на първите стъпки на лесовъдната и дендрологична наука в България в периода 1925 – 1944 г. Изложбата откриха директора на УБГ д-р Красимир Косев и доц. Петър Желев, зам. – ректор на Лесотехническия университет. Това бе съобщено в сайта на Софийски университет.

Изложбата представя постиженията на дендрологичната наука у нас. Тя включва 8 богато илюстрирани табла, отразяващи приносите на първите преподаватели – проф. Тодор Димитров, проф. Борис Стефанов и проф. Атанас Ганчев. Автори на изложбата са гл. ас. Евгени Цавков и гл. ас. д-р Светлана Анисимова от Лесотехническия университет София.В експозицията са представени и  няколко интересни в лесовъдско и дендрологично отношение обекти – гората „Парангалица“ и „Черните мури на Пирин“.

Ботаническите градини на Софийски университет в София и Варна са отворени за посетители още от 2000 година.  „Сега можем да се похвалим, че обслужваме не само туристи и други любители, но участваме в различни европейски програми, с които допринасяме за развитието на образователния процес”, подчерта д-р Красимир Косев. Зам.-ректорът на Лесотехническия университет приветства идеята Седмицата на гората да се отбележи с тази изложба и изрази надежда тя да предизвика интерес.

 

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in