Творци показват нетрадиционен подход към дизайнерските форми

На 21 юни 2014 г., от 18:00 часа в Локален център – Пловдив на Нов български университет (бул. „Цар Борис III Обединител“ 128) ще бъде открита изложба „Дизайн на обекти номади“ на студенти, преподаватели и алумни от департамент „Дизайн“ на НБУ. Изложбата е част от Международен фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK

Това е трета поредна изложба, с която Нов български университет участва в международния формат „Design Week“ и част от поредицата изложби на творци, занимаващи се с нетрадиционен подход към дизайнерските форми.

С времето около концептуалните и отговорни търсения на младите творци се формираха обещаващи творчески обединения и групи като Baraka, Moonboom и други, които разчупиха рамките на сухото проектиране и превърнаха работата в забавление и творчество, размивайки границите между изкуствата.

Тези творци използват метода на „съучастието“ и прекрачват рамките на предметния дизайн, инсталацията, живописта и принтирането, боравейки свободно с изразните средства и жанровите особености. Авторите търсят качествени промени в жизнената среда чрез дизайн, максимално освободен от индустриалното производство, виновно за замърсяването на околната среда и за погубването на природните ресурси. Този подход към дизайна променя очакванията ни за индустриално произведена предметна среда и се доближава до концепциите на братя Кампана и Юрген Бей, където проектирането на индустриална продукция не е цел. Принципите и организацията на пространството и обектите са една от отправните точки и тенденции, засягани от творците. Без да изпадат в историзъм и декоративност, дизайнерите ги използват в ролята на архетипи и въплъщават заложените в тях стигми в съвременни форми.

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

Един коментар за “Творци показват нетрадиционен подход към дизайнерските форми”

  • Denver написа на 27 юни, 2016, 17:35

    I see, I supospe that would have to be the case.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in