Привилегиите за майките студентки в България

Не толкова известен факт у нас е колко привилегии получават майките студентки с деца до 6-годишна възраст. Една малка част от помощите са до 120 лв на месец и 2880 лв еднократно, удължена изпитна сесия и опция за записване на учебната година с повече от установените невзети изпити.

Без значение дали учебното заведение е частно или държавно, майките получават редица облекчения, както финансови, така и свързани с учебния процес.

В голяма част от висшите училища след разрешение от декана имат право да посещават 50% от предвидените учебни лекции и упражнения.

От финансова гледна точка всяка майка студентка, която е подала съответните документи в срок, има право на месечна стипендия до 120 лв в рамките на една година. Жените имат право и на еднократна помощ в размер от 2880 лв, според Закона за семейните помощи за деца. За сумата не се начисляват данъци и такси, няма удръжки и не зависи от доходите на студентката.

При отказ за парична помощ правата могат да се обжалват по установен ред.

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

2 коментара за “Привилегиите за майките студентки в България”

  • Цве написа на 21 юли, 2015, 15:22

    Искам да попитам в какъв случай може да бъде отказана тази еднократна помощ? Какви съм им изискванията и къде мога да проверя с подробности за всички помощи, които може да получава майка студентка и нейните привилегии?

  • Ани написа на 22 май, 2017, 14:41

    Здравейте! Искам да Ви попитам като майка на 2 деца (2 и 5) и съм записала редовно обучение какви помощи ми се полагат и от къде?

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in