Научна конференция „Акценти в българската германистика на 21 в.” в НБУ

Департамент „Романистика и германистика“ в Нов български университет и Съюзът на германистите в България организират съвместно конференция на тема „Акценти в българската германистика на 21 в.“ (30.10. – 01.11.2014 г.) Съюзът на германистите в България, който догодина ще отпразнува 10-годишнината от създаването си, провежда всеки две години научни конференции посветени на актуални въпроси на германистиката. Основните спонсори на конференцията са Германската служба за академичен обмен (ДААД) и Нов български университет.

Пленарните доклади ще бъдат изнесени от проф. д-р Дьорте Бишоп (унив. Хамбург) и проф. д-р Христо Тодоров (НБУ). С оглед на професионалната квалификация на специалистите от това направление на 30 октомври от 17.00 ч. в зала 310 (1 корпус на НБУ) ще се състои дискусия около кръглата маса, посветена на обучението и реализацията на преводачите на специализирани дискурси, модеририрана от доц. д-р Ренета Килева (СУ). Пак там проф. д.ф.н. Пенка Ангелова (ВТУ) ще привлече вниманието на участниците и гостите на конференцията върху проблемите на художествената литература в интеркултурния трансфер с едно литературно матине на 1 ноември от 11.00 ч.

Докладите са в четири секции: Лингвистика с ръководител проф. д.ф.н. Мария Грозева (НБУ), Литература и медии, ръководена от проф. д-р Николина Бурнева (ВТУ), Преводознание, организирана от доц. д-р Людмила Иванова (ВТУ) и Плуримедиална дидактика с водеща проф. д.ф.н. Павлина Стефанова (НБУ). Секциите ще заседават на 31 октомври, като в работата им ще се включат университетски преподаватели-германисти от Благоевград, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, София и Шумен, както и техни партньори от университетите в Хайделберг, Хале и Хамбург (Германия), от Любляна и Марибор (Словения). Заключителната част на събитието ще се осъществи с посещение на средновековната Боянска църква.

Сборникът с материалите от тази конференция ще бъде издаден в Университетско издателство на НБУ през 2015 г.

unnamed (1)

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

2 коментара за “Научна конференция „Акценти в българската германистика на 21 в.” в НБУ”

  • Rita написа на 27 юни, 2016, 20:37

    A good many vableluas you’ve given me.

  • Liberty написа на 28 юни, 2016, 9:29

    It was dark when I woke. This is a ray of suenihsn.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in