Асистенти и докторанти стават отново студенти

Асистенти и докторанти от държавни висши учебни заведения зарязват временно преподавателската катедра и отново стават студенти. Младите преподаватели са принуждавани да правят това от ръководствата на своите университети. По този начин се увеличава бройката на студентите редовно обучение, която се подава в Министерството на образованието, и ВУЗ-ът получава по-голяма държавна субсидия. Това съобщи вестник „Монитор“.

Държавната субсидия за висшите учебни заведения сега е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение. В Закона за висшето образование няма никаква пречка и ограничения за кандидатстване.  Тази вратичка е добре използвана от ръководителите на някои вузове, които „помпат” бройката на студентите си.

Кандидатстващите записват специалност, близка до тази,  която преподават. След приемането им всички студенти трябва да заплащат такса. Студентите асистенти обаче минават метър. Те се водят такива само на хартия. А останалите първокурсници дори и не подозират за съществуването на колегите си, които никога не са виждали на лекции или на упражнения.

В някои случаи, след като списъците с новоприетите студенти вече са изпратени в МОН, в края на първия семестър или преди края на първата учебна година „студентите под прикритие” прекъсват или се отписват, за да могат няколко месеца по-късно отново свободно да кандидатстват в собствения си ВУЗ и порочният кръг отново да се завърти.

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in