Студент изобрети камера за тотално сферични панорами

Докато бил на екскурзия на остров Тонга германецът Йонас Файл направил няколко панорамни снимки като щракал много пъти и после на компютъра си напаснал кадрите в едно. Любител на катеренето по планини, студентът от Техническия университет в Берлин си мислил, че би трябвало да има някакъв по-добър и лесен начин да се снимат панорамни гледки.

Това се превръща и в тема на дипломната му работа и така се появява оригинална, простичка и много лесна за използване камера не просто за панорамни, а за сферични снимки. Тя има формата на топка и е достатъчно да се подхвърли колкото може по-високо, за да заснеме всичко наоколо, дори този, който току-що я е подхвърлил.Продуктът още не се предлага на пазара, но Йонас и приятелите му, с които го създали, вече го рекламират в интернет.

Камерата се подхвърля във въздуха и прави снимка в най-високата точка на полета, когато е неподвижна. Кадърът е сферичен и заснемането му става – образно казано – с едно „щрак“ и не се нуждае от специална подготовка. Това се постига благодарение на монтираните 36 обектива от мобилни телефони. Те са 2-мегапикселови и с фиксиран фокус.

Основата е сферична конструкция, проектирана с компютър и изработена в 3D принтер. Отвън тя е облепена с омекотяващ ударите пенопласт. Вътре има акселометър, с помощта на който се определя точката, когато топката е неподвижна и там се задействат камерите.Понеже кадърът е един единствен, няма размазани движещи се обекти, както се получава при традиционната по-продължителна експозиция в правенето на панорами.

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Студент изобрети камера за тотално сферични панорами”

  • Впечатлен написа на 25 ноември, 2011, 22:37

    Ехееееее, ебаси якото! Много ме кефи т’ва, искам и аз такава камерка!!! :))))

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in