Студенти отбелязват Световния ден на чистите ръце

Студенти по медицина и здравни грижи ще извършат едновременно хигиенна дезинфекция на ръце, демонстрирайки правилната техника. Акцията ще се проведе от 11 часа на 5 май – Световния ден на чистите ръце, по инициатива на старозагорската Болница „Тракия“ – Парк. Събитието е организирано от д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист на лечебното заведение. Проявата е част от кампанията на Световната здравна организация за намаляване на Вътреболничните инфекции, която тази година протича под надслов: „Спасете човешки живот: поддържайте ръцете чисти“.

С проявата на 5 май болница „Тракия“ става първата болница в България, която стартира участието си в проект на Световната здравна организация, свързан с превенцията и контрола на Вътреболничните инфекции и повишаване нивото на добрата хигиена на ръцете. Мерките по осъществяване на проекта са насочени както към здравните професионалисти, така и към пациентите. Те са базирани и развити съгласно принципите и програмата на СЗО за безопасност на пациента под надслов „Безопасната грижа е чистата грижа“.

В болницата ще бъде създаден специален екип от обучители и наблюдатели за спазване на правилата за хигиена на ръцете, който ще извършва директен мониторинг, и периодично ще се прави оценка за спазване на 5-те основни индикации за хигиенна дезинфекция на ръцете: 1. Преди контакт с пациента; 2. Преди извършване на асептична процедура; 3. След контакт с телесни течности; 4. След контакт с пациента; 5. Преди и след контакт със заобикаляща пациента среда.

Болница „Тракия“ се стреми да бъде положителен модел по отношение на хигиената на ръцете за другите лечебни заведения и да се утвърди като лидер в провеждането на образователни кампании за хигиена на ръцете. Персоналът на болницата оценява усилията, които са направени, за да се работи в комфортна, модерна и безопасна среда, което изисква непрекъснато и стриктно придържане към правилата.

За автора:

е написал 95 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in