Microsoft наистина купува Yahoo

Намерението на Microsoft да купи Yahoo вече не е само в сферата на слуховете. Двете компании са започнали първоначалните стъпки по сделката, с подписването на неокончателно споразумение. Така Microsoft ще получи достъп до финансовото състояние на Yahoo и на базата на тази информация ще прецени офертата. Както пише New York Times, това споразумение може да проправи пътя за поглъщане на Yahoo от софтуерния гигант.

Възможно е от Microsoft да вложат няколко милиарда долара в консорциум, воден от Silver Lake Partners, които вече им помогнаха при придобиването на Skype. Ако сделката се състои е много вероятно Microsoft да се опитат да интегрират Skype в част от услугите на Yahoo, като например yahoo messenger.

Компанията на Бил Гейтс се нуждае от повече интернет трафик, за да увеличи приходите си от реклама при търсене. Съществуват няколко възможни причини Microsoft да се интересува от Yahoo, най-вече заради споразумението за онлайн търсене между двете компании. Yahoo захранва продажбите, които стоят зад резултатите от търсачката на Microsoft – Bing. Според този договор Yahoo получава 88% от рекламните приходи, а останалата част остава за Microsoft. Базираната в Редмънд (САЩ) компания не може да си позволи да допусне трета страна да получи контрол над Yahoo и след това евентуално да промени това споразумение.

Microsoft не за първи път проявява интерес към Yahoo. През 2008 година софтуерният гигант направи предложение за покупка на стойност 47,5 милиарда долара или по 33 долара на акция, припомня РИА Новости. Тогава Yahoo отхвърли предложението. Днес обаче капитализацията й е близо 2,5 пъти по-ниска и се равнява на около 18,5 милиарда долара.

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in