Айнщайн получил патент за хладилник

Алберт Айнщайн е получил патент за хладилник, работещ без компресор. „Бащате на теоретичната физика усъвършенства хладилника и така променя бита на милиони, а оттам и съзнанието им. Изобретението е въведено под номер 1 781 541 в патентното ведомство на САЩ.

Носител на авторското право е и Лео Сцилард – негов бивш студент, който години по-късно става знаменит ядрен физик и изобретател на електронния микроскоп.

Сцилард и Айнщайн разработват хладилника през 1926 г. Импулсът за новата машина дошъл от вестникарска статия. Сцилард и неговият ментор прочели за трагичен инцидент с берлинско семейство, загинало, след като пломбата на техния хладилник се счупила и в дома им изтекли отровни газове.

 За да елиминират подобна опасност, Сцилард и Айнщайн предложили нов дизайн на хладилника и различен начин на замразяване. В техния вариант хладилникът няма компресор и подвижни части, а работи с постоянно налягане. Нужен му е само източник на топлина – слънчева светлина, пламък.

За няколко години Айнщайн и бившият му студент получили 45 патента на тяхно име за три различни модела хладилници в няколко държави. Предполага се, че двигател на изобретенията е Сцилард, а Айнщайн действал като консултант, помагайки в оформянето на документацията.

Снимка: flickr/jorgeBRAZIL

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Айнщайн получил патент за хладилник”

  • Montolivo написа на 8 април, 2012, 21:34

    Thkiinng like that is really amazing

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in