Близо 85 хиляди души живеят в Район „Студентски”

Район „Студентски” е един от 24-те района на Столична община. Той е разположен в югоизточната част на Столицата. Наименованието си носи от Студентския град, който се намира в неговата територия.

С площ 8777 хектара и района обхваща  кв. Студентски град, жк „Младост“ 1, жк. „Дървеница“, местностите Малинова долина и Витоша и е една от средните общини в община Столична, което представлява около 3 % от нейната площ.

Числеността на населението по настоящ адрес, възраст и пол възлизат на 84 467 души. От тях студентите варират в границите от 25-30 хил.души.Децата под седем години в района са близо 2800, а тези от 7 до 14 години са около 2600.

На тероторията на „Студентски“ са разположени четири училища, пет детски заведенияедна детска ясла. Висшите учебни заведения са УНСС, Институт за следдипломна квалификация  отделение при  УНСС, ХТМУ, ЛТУ, МГУ, НСА, Колеж по телекомуникации, Художествена академия.

Район „Студентски“ има добре изградена транспортна инфраструктура. Района е разположен между две основни входно-изходни магистрали –  бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Симеоновско шосе“ с два рокадни булеварда – бул. Д-р„Г. М. Димитров“и бул.“Акад.Стефан Младенов“.

Района се обслужва с автобуси и тролейбуси на градския транспорт, както и от маршрутни таксита и таксита на частни дружества и еднолични превозвачи.

Пътната мрежа в района възлиза на 82,000 км. Състои се от 12 главни и около 40 второстепени и улици представляващи подходи към жилищни и административни сгради, като 90% от тях са асфалтирани и само отделни участъци са павирани или баластирани.

Снимка: Димитър Василев

Етикети:

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Близо 85 хиляди души живеят в Район „Студентски””

  • luizov написа на 3 януари, 2012, 15:18

    къде ги събират? ;Д

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in