Джеймс Уорлик похвали образователната система у нас, но тяхната била по-добра

Посланникът на САЩ в България даде положителна оценка на образователната система в България. Но той също така изтъкна и много от недостатъците на родното обучение в обширно интервю пред АКАДЕМИКА БГ/akademika.bg.

Според посланика на САЩ в България най-голямата разлика между страните в тази сфера е, че  управляващите в Америка на всички нива разбират, че разходите за наука и образование са инвестиция в бъдещия просперитет, в иновативните идеи и в подобряването на живота на гражданите.

Разлика има и в начина, по който се приемат студенти. Докато тук има специалности с незапълнени места, то университетите в всички САЩ активно се конкурират за привличане на студенти. Това ги кара да правят постоянно преоценка на преподаването и да го подобряват непрекъснато, като предлагат най-добрите учебни програми, най-добрите преподаватели и най-добрите условия за обучение.

В САЩ са много полулярни и частните и щатски университети. Те дават забележително добра подготовка и студентите трябва да изберат онзи университет, който отговаря най-добре на предпочитаната специалност, района, големината и социалния живот в университета.

В щатите има също и технически училища, и сравнително евтини местни колежи, и обучението в тях често помага на студентите да продължат впоследствие образованието си в традиционните университети.

Джеймс Уорлик направи и съпоставка с финансирането на БАН в България, като коментира, че повечето научни изследвания в САЩ се заплащат с правителствени субсидии, от компании, занимаващи се с развойна дейност и проучвания, и от неправителствени организации. Американското общество финансира науката косвено посредством данъците и услугите, които ползват от частните компании.

Етикети:

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in