Студенти настояват за подобряване на условият за живот в Студентски (видео)

Студенти от всички големи университети в София се събраха днес на протест срещу готвените реформи в образованието. Младежите се събраха този път в Студентски град, пред УНСС. Те ясно изразиха исканията си за отмяна на промените в Закона за висшето образование, с които се даде възможност размера на студентските такси да се увеличи от сегашните „ една втора” на „две трети”. Наскоро студентите протестираха и в двора на СУ. Още тогава те се заканиха, че ще продължат да отстояват позициите си.

Младежите настояваха и за подобряване на социално-битовите условия чрез осигуряване на целеви средства за изграждане и ремонтиране на студентски общежития и столове, както и справедливо разпределяне на легловата база между висшите училища. Друго искане е подобряване на условията и качеството на живот в Студентски град посредством изграждането на кампус, безплатни спортни съоръжения, зелени площи и места за отдих.

Зад исканията застанаха и ръководителите на студентските съвети на СУ, УНСС, ТУ-София, МГУ, КТП, МУ-Варна, УХТ-Пловдив, МУ-Плевен, ЮЗУ-Благоевград, и Тракийски университет-Стара Загора.

Протестът не бе политически, на него нямаше транспаратни на партии или против властта. Мирослава Илиева е една от многото, които са дошли да защитят позицията си. Тя сподели, че всички трябва да са единни и достатъчно настоятелни. Само така студентите ще покажат на управляващите, че не са просто хора, които си плащат таксите и си проспиват лекциите, а са хора, които наистина държат на образованието.”

„Искам да бъда част от протеста, защото много хора ще си кажат, че това е нещо , което няма да постигне никакъв успех. Точно за това искам да бъда тук, а не вкъщи да пиша злобни коментари по форумите”, добави Мирослава.

От УНСС протестиращите се разделиха на четири групи. Те тръгнаха към пешеходната пътека на бул. „8 декември” пред спортна зала „Бонсист”, пешеходната пътека пред централната поща, пешеходната пътека пред арката на НСА и пешеходната пътека пред Зимния дворец. Шествието бе съпроводено с мощни възгласи „ Елате при нас, протестът е за вас” и „Не искаме да плащаме”.

Местата бяха предварително обявени и не липсваше полицейско присъствие. Екипите на Пътна полиция не позволиха на протестиращите да блокират платната за движение. Регулировчици контролираха движението, за да не се образуват опашки от автомобили.

Шествието приключи пред зала „Христо Ботев”. Там студентите си обещаха, че няма да оставят нещата така. Протестът в Студентски град бе организиран буквално за няколко дни. Студентските съвети обещаха протести в цялата страна, ако не бъдат чути.

Димитър Василев
Снимка: Авторът

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Студенти настояват за подобряване на условият за живот в Студентски (видео)”

  • george написа на 18 декември, 2011, 9:04

    Браво, подкрепям!

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in