С коте в общежитие

Студентската стая винаги е тясна. Все нещо не е на мястото, все нещо пречи. Никога няма място за всичко и всички. Просто няма как да се побере цялата покъщнина в 22 квадратни метра. Но винаги има място за домашен любимец.

„Няма значение, че светът е малък, когато сърцето ти е голямо”. Поговорката важи в пълна степен за Петър Атанасов, който, освен със съквартирант, дели стаята си в студентското общежитие и с Пени – коте, което, уж на шега, вече е с постоянен адрес 38-ми блок в Студентски град.

StudentCity проучи какво е да имаш домашен любимец-съквартирант. Оказа се, че котето е почти идеалният съквартирант. Петър вече втора година живее с „хищникът” в стаята и до сега е нямал големи проблеми. „Най-трудно беше в началото, докато я научим да не прави бели. Доста се карахме, но се научи да не се качва на масата”, коментира той.

Но преди всичко трябва да има разбирателство между съквартирантите. Общежитията в Студентски са двойни и тройни, така че всички живущи в стаята трябва да са съгласни да има домашен любимец. Тогава всичко е наред.

От финансова гледна точна гледането на домашен любимец също не е скъпо. 20лева струва ваксината, която се прави веднъж годишно. На всеки три месеца също трябва да се прави обезпаразитяване – още 20лева. Разход е и тоалетната – два чувала на месец, всеки по 5 лева. Храната в консерва е по 1.80 лева за 400гр. консерва, на седмица са нужни около четири. Простата равносметка показва, че коте в общежитие струва около 20 лева месечно. Но пък инвестицията си струва.

Пешо разказва една от незабравимите си истории с котето. „Още първата вечер, когато го взехме, беше уплашено и не искаше храна от консерва. Дадохме му мляко, което намерихме в хладилника. Кой да погледне, че срокът му на годност беше леко остарял. Докато се усетим беше я хванало едно от тия щастия дето рядко идват, но се помнят. Със съквартиранта прахме чаршафи цяла нощ”.

Въпреки че според чл.21 от „Наредбата за ползване на студентските общежития и столове” на СБО лицата, настанени в студентски общежития, са длъжни да не отглеждат животни в общежитието, студентите продължават да си гледат домашен любимец в стаята. „Уведомили сме домакинката на блока, тя ни позволи”, оправдава се Пешо и допълва, че ако закона се спазва строго, то има много повече неуредби, които трябва да се следят.

Друго предимство на живеенето с домашен любимец е липсата на хлебарки. Семейните общежития гъмжат от вредители, само че те заобикалят стаите, в които господар е котето.

В студентските общежития също може да се срещнат кучета, хамстери, риби, та дори и зайчета за домашни любимци. Всеки с предпочитанията си.

Димитър Василев

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

2 коментара за “С коте в общежитие”

  • Емилия написа на 19 декември, 2011, 13:20

    Много готино! То по-добре с животинка да живееш, като знам на какви съквартиранти можеш да попаднеш… 

  • mastika написа на 19 декември, 2011, 21:47

    Ама каква е писанаааа :) И аз искам

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in