Една тоалетна на етаж за студентите в Пловдив

Тоалетни по една на етаж. Баня – отново една на етаж. Мускулест младеж по хавлия, поклащащ тежка походка в студен зимен коридор. Красавица с мокра коса и розов халат, преминаваща под одобрителните възгласи на група тийнейджъри. Притеснена девойка, притичваща до тоалетната с невероятно бърза скорост. Нервно потропване пред кабинката с двете нули. Не става въпрос за жилище от миналия век, нито за обществена тоалетна, говорим за студентските общежития в Пловдив. Картинката там е доста по-различна от тази в Студентски град.

В основната част от общежитията под тепетата банята и тоалетната са по една на етаж. Вярно, мястото с двете нули има няколко кабинки, но все пак…

Още на втория ден първокурсниците се запознават със жестоката действителност на следствията от тежки купони, на които някой от етажа е присъствал, особено ако чистачките не са минали да „поосвежат“. Забравен отворен прозорец в малката баня пък освежава мозъка на желаещите топъл душ. Хубавото е, че в коридора винаги може да срещнеш прилично изглеждащ младеж само по хавлия… Освен това се научаваш да се движиш бързо, за да се мушнеш в стаята. Която, за да е по-забавно, може да е с проветрение заради недобро уплътнение. Добре, че поне парното е на 6.

Ако човек преживее културния шок на социално-битовата база, на дневен ред идва социализацията. Никой не очаква студентите да се прибират в 20.00, а в 21 часа вече да са по леглата. Вечерният час обаче е закон. Ако не се прибереш преди 1 през нощта, до 4 часа няма кой да ти отвори. Ако леличката на входа не е твой човек, спасявай се както намериш за добре – това е най-честият съвет, който си разменят студентите. Разбира се, от общежитието може да се излезе по всяко време – проблемът е само с прибирането. Забавна работа.

Трябва да се отбележи, че не само студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ живеят при споменатите мизерни условия.

Тъй като вузът няма собствена леглова база, малкото „уредили се“ ползват общежитията на другите университети, които явно невинаги успяват да закърпят положението с базата, тъй като процентът на ремонтираните сгради е плашещо малък.

В медиите не излезе и дума за откриване на нови сгради за общежития или подобряване на социално-битовата база, в която би трябвало да живеят младите хора по време на следването си. За сметка на това всички чуха как новоизлюпеният доктор хонорис кауза Христо Стоичков ще помага да се строи спортна база. Строежът на съоръжението обаче си има предистория, която някак си потъна в междуредието.

Само филиалът на Техническия университет в Пловдив е уредил легловата база на студентите си. Младежите от ПУ „Паисий Хилендарски“ пък са пръснати из 4 кампуса. Наемът, който плаща един студент, е около 50лв. месечно.

В Пловдив има 5 общежития – комплекс „Марица“, който е към Университета по хранителни технологии, „Чайките“ на Аграрния университет, базата „Димитър Благоев“, известна като общежитията на Английската гимназия, кампусът на Медицинския университет и общежитията на Техническия университет.

Пет блока на „Мариците“ приютяват младежи от ПУ, ТУ и УХТ. Един от тях е отделен почти изцяло за чуждестранни студенти. Положението при тях също не е розово. През зимната ваканция общежитията са празни. В момента тече доста сериозна ремонтна дейност. Подменя се 20-годишната дограма, сменят се вратите в тоалетните, освежават се коридорите. Студентски град може само да завижда. Но там поне всеки си има собствена баня.

Димитър Василев
Снимки: Авторът

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

6 коментара за “Една тоалетна на етаж за студентите в Пловдив”

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in