Кои са най-честите новогодишни обещания и има ли полза от тях

За много години! Новата година вече започна и традиционно това е времето, когато хората си правят равносметка за изминалите 12 месеца, преосмислят приоритетите си и си набелязват нови цели. Често се случва обаче да си даваме едни и същи обещания в началото на всяка година, които така и не изпълняваме. Поради тази причина StudentCity провери какви са целите на студентите за новата 2012-та и кои са най-честите новогодишни обещания, които хората обикновено си дават.

 

Не пуша/не пия

Вярно, не всички хора пушат и пият, но реплики от рода на „От тази година вече спирам да пуша/да пия” със сигурност са най-често повтаряните фрази в началото на всяка година. За съжаление обаче са и най-рядко изпълняваните обещания. Може би вдъхновени от новото начало, което идва със старта на годината, хората си поставят подобни цели, но не трябва да забравяме, че те няма как да се осъществят от само себе си. Най-важното е наистина да поискаме промяна, а за това не е нужно да чакаме началото на годината.

Влизам във форма

И вие сте си го обещавали, нали? „Почвам да спортувам, влизам във форма, минавам на диета” – вероятно това са думи, които всеки един човек е изричал някога през живота си. Лошото е, че мързелът си е мързел, а той е основният противник на спорта. Другата голяма пречка е натовареното и забързано ежедневие, в което не остава време да се отдадем активно на физическите упражнения. Или поне така си мислим… Истината е, че всеки човек би могъл да отделя поне по 30 минути на ден за някаква форма на физическа активност, която спокойно може да бъде извършвана в домашна обстановка. Свикнете ли с това, след това сами ще поискате да намирате и повече време за себе си.

Диетите пък са нещо, което не е за всеки. Гладуването не е решение, а и има храни, от които не е никак здравословно да се лишаваме. Пък и само с диети нищо не става. Номерът е да съчетаете правилното и здравословно хранене с физическа активност. Тогава ще имате най-голям шанс да постигнете желаните резултати. Т.е. не се тъпчете, яжте по-често, но по малко, избягвайте пържените храни, сладкото и газираните напитки и с малко спорт нещата ще се получат. Важното е да го искате!

Спирам да си губя времето

Класическо студентско новогодишно обещание. Вярно, не малко студенти работят, докато учат, но това не означава, че не си губят времето по един или друг начин. Т.е. „Спирам да си губя времето, ще спра да оставям всичко за последния момент, ще стана по отговорен, ще уча сериозно” – всички тези фрази са вариации на едно и също нещо. Обещания, които са изключително присъщи на младите хора, но пък истината е, че няма нищо лошо човек да си поживее, докато може. С две думи (Е, десет са, но да не издребняваме – бел.а.) – губете си времето, докато все още имате време за губене!

StudentCity попита студентите за техните нови цели през настоящата година, които доста се припокриват с вече споменатите най-чести новогодишни обещания. Разбира се получихме много различни и разнообразни отговори, ето и някои от тях:

Калин от Зверино ни каза, че „като за начало” през новата година иска да се запише на танци и да започне да обикаля 100-те национални туристически обекта. Димитър от София ни отговори: „Да започна да тренирам тенис на корт”, а Мирена от Видин пък каза”Искам да започна да уча по-сериозно и да спра да харча пари за глупости”.

Подобни са целите на Габриела от Царево и Калина от Котел. „Да почна сериозно да работя и да се стегна малко, да почна да спортувам”, заяви категорично Габи, а Калина ни отговори: „Да се запиша да тренирам „Muay Thai” (шампионка в средна категория или нищо) и да намаля цигарите”.

Доста повече, но не много по-различни новогодишни обещания си е дала Савина Джелепова, второкурсничка по Туризъм в Софийския университет. Сред основните й цели за 2012-та, които сподели пред StudentCity, са: „Да спра да си губя времето на компютъра, да вляза във форма и да я поддържам със здравословно хранене и спортуване, да отделям повече внимание на себе си, да спра да си губя времето с безсмислени връзки, да намаля цигарите, да спра да си харча парите за неща, от които нямам нужда, да спестя пари за пътуване в чужбина и евентуално за шофьорски курсове, да не се връзвам на фалшивите оферти за алкохол в дискотеките и да се дразня по-малко на неадекватните хора в градския транспорт”. Савина вярва, че ще изпълни поне 90% от нещата в списъка си, защото „това са си неща за мен, само аз ще спечеля от тях. Няма какво да загубя, ще изгубя само ако не си ги спазя”. Попитахме я няма ли неща, които не си обещава за първи път, а тя ни отговори, че „цигарите и спортуването са всяка година”. На въпроса защо смята, че тази година ще е по-различно и наистина ще си изпълни обещанията, Савина ни отговори: „Защото се чувствам по-зряла и пораснала. Вече разбирам, че ако не се хванеш да си направиш сам нещата, които искаш, няма кой да ги свърши вместо теб”.

Интересна е и гледната точка на Лазар от София, по темата с новогодишните обещания: „О, аз лично избягвам да си давам подобни обещания. Не виждам много смисъл да си правя някакви списъци или нещо такова, пък и най-много да не си ги изпълня. Случвало ми се е да си поставям някакви новогодишни цели, но ако човек наистина иска да направи нещо, не мисля, че има значение по кое време на годината ще го реши. Все пак, ако трябва сега да кажа нещо, може би ще се опитам да спортувам повечко”.

Е, новогодишни обещания много и все едни и същи. Може би е време да спрем да си пишем целите на лист хартия и да ги забравяме там, а да предприемем реални действия за тяхното осъществяване. Все пак животът е това, което ни се случва, докато си правим планове за него.

А вие какво си обещахте?

Христо Лазаров

Снимка: Linh_rOm/flickr

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

2 коментара за “Кои са най-честите новогодишни обещания и има ли полза от тях”

 • Кристина написа на 2 януари, 2012, 10:30

  Готина статия 😀 И много вярна… Наистина, ако сами не се вземем в ръце няма как да стане! :) 😀

 • Дядо Коледа написа на 2 януари, 2012, 17:44

  Аз пък обещавам през новата година:

  – да се храня разделно – демек пържените картофи в една чиния, пържолите в различна;
  – да спра да си губя времето – да започна да гледам повече мачове и да не изпускам гостувания на армейците;
  – да се грижа за здравето си – да спра да спя по-малко от 10 часа дневно.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in