Как да се възползваме от семейните общежития?

Семейните общежития са идеална възможност за съжителство на хора, които вече се сключили граждански брак. Наемът е с пъти по-нисък от квартира и живеем не със случайни съквартиранти, а с любимия човек.

Според реда за настаняване на Социално-битово обслужване семейните студенти могат да живеят в семейно общежитие със специална декларация, която се взема от поделението на съответния университет. Те не участват в класация, а директно се настаняват, т.е. успехът им не е от значение. Достатъчно е един от съпрузите да учи редовно обучение в някой от университетите, ако двамата са студенти от различни университети, двойката се настанява в общежитие, което е на университета на момчето.

Документите, които са ни нужни, за да кандидатстваме за семейни общежития са: свидетелство за сключен брак, формуляр, който се взема от поделение „Социално-битово обслужване“, ако имаме деца – свидетелство за раждане на детето.

Наемите за семейните общежития са малко по-високи в сравнение с тези в другите общежития. Консумативите като ток и вода се делят не на трима, а на двама съквартиранти. Според проучване на сайта studentcity.bg наемът за една стая в семейно общежитие е приблизително 50 лв. на месец. За сравнение – в останалите общежития наемите са около 35-40 лв в зависимост от сезона.

Разбира се, семейните общежития могат да се ползват и от братя и сестри, които искат да живеят заедно. Достатъчно е, когато попълваме формуляр за кандидатстване в общежитие в графата за това с кого искаме да живеем да посочим брат/сестра и неговите имена.

За някои студенти, бракът е единствената алтернатива за съжителство заедно с партньора. Всеки един от университетите в България предлага алтернатива за сключилите граждански брак, като им осигурява стая и баня, заедно с малко коридорче и тераса само за тях.

Цветелина Костадинова

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

6 коментара за “Как да се възползваме от семейните общежития?”

 • ivi написа на 19 юни, 2012, 14:20

  задължително ли, трябва да имаш брак с партньора си, за да можеш да живееш на общежитие с него?

 • Славина написа на 26 юли, 2013, 16:15

  Трябва ли задължително да имаш брак с партньора, за да си живееш с него ?

 • мими написа на 17 август, 2015, 20:44

  Задължително ли трябва да имаш брак, за да живееш с любимият човек, с когото сте заедно от години.

 • реалист написа на 21 октомври, 2015, 21:04

  не!може да докажете и с видео,как правите секс

 • бъдеща студентка написа на 12 януари, 2017, 16:40

  Здравейте! Аз съм бъдеща студентка и с приятеля ми искаме да отидем заедно в София като вариантите са два – квартира или семейно общежитие като второто е по-добрия вариант за първо време. Та въпросът ми е ние нямаме сключен граждански брак и няма и да имаме скоро може би. Има ли друг начин по който да се сдобием с семейно общежитие например с някаква декларация от моите и неговите родители че са съгласни да живеем заедно или нещо такова.

 • Галя написа на 19 януари, 2017, 20:16

  Няма такава опция.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in