Игнатов: И в ЕС висшето образование става по-скъпо

Причините за вдигане тавана на студентските такси е случващото се в ЕС – висшето образование става по-скъпо, а публичното финансиране за него – по-малко, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов, коментирайки студентските такси в интервю за „Стандарт”.

Според Игнатов трябва да се премахне уравниловката и висшите училища да следват нови правила – някои студенти да бъдат без такси, други да плащат малко, а някои да плащат пълния размер. „Много бих искал българските отличници да учат безплатно или с много ниски такси”, споделя в интервюто.

Министърът акцентира и върху изучаването на българския език като задължителен предмет в университетите. „Поне в първи курс всички студенти трябва да го учат като част от общото образование” – смята Игнатов. Това е начинът родният език да издържи на натиска на информационните технологии, употребата на латиница и писането на sms-и.

Просветният министър иска и преразглеждане на учебните планове и програми – да се върви от общи към частни понятия, както и студентите да имат право да направят собствен набор от курсове.

Снимка: Николай Николов

Етикети: ,

За автора:

е написал 93 статии в този сайт.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in