История на аклохола: Ром

Ромът се прави чрез дестилиране на ферментирала захар и вода. Захарта се добива от захарна тръстика и ферментирал тръстиков сок или меласа. Меласата е сладък, лепкав остатък, който се получава след като тръстиката се свари и кристализиралата захар се екстрахира.

Повечето видове ром са от меласа. Месата е над 50% захар, но също така съдържа и съществено количество минерали и други елементи, които могат да бъдат пренесени в крайния продукт. Ромът, направен от захарна тръстика, предимно от Хавайте и Мартиника, има натурално мек вкус.

В зависимост от рецептата, сместа се ферментира като се използва или култивирана мая или некултивирана, за период вариращ от 24 часа при леките ром, до няколко седмици при по-силните видове.

Класификация на рома

Белият ром е светъл. Обикновено е с чист цвят и много отличителен вкусов профил. Ако е отлежавал в дъбови бъчви, за да му омекоти вкуса, обикновено се филтрира, за бъде премахнат цвета. Белият ром за смесване и много добре се съчетава с плодови вкусове.

Златният ром, също така известен като Амбер (Amber Rum), са средни на вкус – отлежал няколко години. Тъмният ром обикновено е с тъмен карамелов цвят ай-добрите се произвеждат в обикновени казани и отлежават дълго време в дъбови бъчви.

Ромът с подправки (Spiced Rum) може да бъде бял, златен и тъмен. Този вид ром е с вкус богат на подправки и плодове. Añejo и отлежалия тъмен ром са от различни реколти и видове, които са смесени, за да осигурят приемствен вкус между видовете ром. Някои отлежали видове ром взимат годината на най-младия ром, участващ в сместа (например 10 годишен ром съдържа различни видове ром, най-младият от които е десетгодишен).

Региони

Карибите са епицентърът на световното ромопроизводство. Реално всеки един остров произвежда собствен вид ром.

Куба произвежда лек, освежителен. В САЩ е забранен вноса на кубински ром.

Етикети:

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “История на аклохола: Ром”

  • бони написа на 2 февруари, 2012, 10:47

    ромът е за пиене, циганинът е за биене, нали знаете 😉 Наздраве

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in