Техники за обезвреждане на контрольорите

Да се возиш без билетче не е нищо необичайно за студентите. Но големите проблеми идват, когато се качи контрола. А това в последно време става доста често поради съвместната акция с Общинска полиция и СДВР срещу гратисчиите в София.

Преди месец изследване на Центъра за градска мобилност показа, че през 2011 г. всяко девето пътуване градския транспорт в София се е осъществило без билет. За цялата 2011 г. това означава над 41 млн. пътувания без билет.
Изследването показа още, че най-любимото време за гратисчиите в София е сутрешният пик – между 7,00 ч. и 9,30 ч.

Точно поради тази причина StudentCity реши да ви запознае с тактиките и методите за избягване на контрольорите.

Често сутрешните автобуси от Студентски град към СУ са претъпкани. В такива ситуации бъдете спокойни, контрола няма да се качи. Просто не може, дори и да иска. Нo и да се качи, шансът да стигне до вас е минимален.

Ако автобусът не е чак толкова пълен, то тогава всичко е във вашите ръце. Бъдете наблюдателни. Винаги стойте близо до прозорците от дясната страна на автобуса и следете дали няма да се качи контрола. А те се познават доста лесно. Особено в Студентски град, където, на спирка, пълна със студенти, двама възрастни господа стоят като извадка. Служителите се познават и по униформите им и отличителните знаци.Така че бъдете нащрек.

Униформата е стандартна. Отличителните белези са служебна карта, бадж или значка.

Внимавайте, понякога контрольорите дебнат на спирката, без да се качват. Това става на спирката след УНСС в посока СУ. Когато нямат намерение да се качват, те са извадили предварително апаратите за таксуване. Целта е да бъдат видяни и хората без билети да слезат. Тогава биват привиквани на спирката и проверявани. Първото нарушение!

Съгласно чл.12 от Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община в сила от 01.09.2008г., при пътуване с масовия градски транспорт пътниците са длъжни:

1.Да притежават редовен превозен документ ДО слизането си на спирката;
Още веднъж – ако сте слезли от автобуса, контрольорите не могат „копче” да ви кажат.

Но ако се качат, то тогава имате няколко варианта – да продупчите билета, ако имате, или да се скарате с проверяващите. Ако си го продупчите, то тогава няма смисъл да четете надолу. Но ако сте от „устатите”, то следващите редове са точно за вас.

Ако ви хванат без билет, най-вероятно ще ви свалят от автобуса на следващата спирка. Глобата е 10 лева, но контрольорите не могат по никакъв начин да ви накарат да си платите. Внимавайте, в такива случаи господата искат да ви респектират с поведение и приказки. Ще започнат да обясняват как не ги интересувате, как ще стане по-лошо за вас. Не се огъвайте! При отказ от плащане на глобата по закон ви се пише фиш на стойност 100 лева.

Съгласно чл.12 от Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община, при пътуване с масовия градски транспорт пътниците са длъжни:

3. При констатирано нарушение и отказ за заплащане на билет за таксуване на нередовен пътник да показват на контролните органи лична карта/личен паспорт.

Тук идва и съществената „грешка“ при съставянето на закона.

Съгласно чл.4 от Закона за защита на личните данни, обработването на лични данни е допустимо само в случаите, когато е налице поне едно от следните условия:

2. физическото лице, за което се отнасят данните, е дало изрично своето съгласие;

Това означава следното – в момента в който откажете да предоставите личната си карта на контрольорите въпросът е приключен! Ако те продължат да настояват, извършват административно нарушение за което подлежат на санкция-глоба, а ако ви заплашат или само с пръст ви докоснат, могат да отговарят по НПК.

Комисията за защита на личните данни е официална държавна институция и това нейно становище може да се използва при съдебни дела срещу Столична община и Центъра за градска мобилност.

Според същия закон лични данни могат да искат само „администратор на лични данни”. А контрольорите не са такива. Правете разлика между „администриране на лични данни“ и правото да изискваш документ за самоличност на улицата! ЦГМ е администратор на лични данни, не защото пияницата Пешо Контрольоро може да ти иска личната карта, а заради издаването на различните карти за пътуване. Контрольорите не издават карти за пътуване.

Има си Закон за българските документи за самоличност, в който е описано кой, кога и защо може да ти изиска личната карта и именно този закон контрольорите нарушават всекидневно…

Така е, в противен случай как може да се обясни фактът, че напоследък контрольорите започнаха да ходят с полицай при проверки на нередовните пътници. Полицаите наистина имат право да ви обработват личните данни. Но контрольорите нямат право да ви искат личните документи. И те това много добре го знаят.

Сметките са много тънки. Трябва да сте много оправни, за да успеете. Покажете, че си знаете правата.

Димитър Василев

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

29 коментара за “Техники за обезвреждане на контрольорите”

 • mincho написа на 25 януари, 2012, 16:30

  bravo, ne im se davaite na svinete!

 • Минко Стоименов написа на 2 февруари, 2012, 10:53

  И все пак не сте прави. Контрольорите са органи на реда, Те си сършат работата. Заради такива като Вас България няма никога да прогресира. Срам ме е.

 • Lubaka написа на 13 февруари, 2012, 6:44

  Минко и нас ни е срам от тебе , малко ли милиони данъци плащаме на месец с тея цени та един транспорт до училище поне да ни уредят , а прогреса или реда нямат нищо общо с контрольорите или билетите.

 • Green Man написа на 14 март, 2012, 10:08

  Пичове, контрольорите не си вършат работата, ВЯРВАЙТЕ МИ !!! Че трябва да си дупчиме билета е така, безспорно. 80 % от контрольорите в София гледайки по закона, можем свободно да ги осъдим за редица нарушения и да ги наречем престъпници и врагове на държавата. Евала на Димитър Василев за тази статия. Аз съм си мислел да напиша една такава и да я разпространя, но Митко се е справил отлично. Има и още други нарушения които те ежедневно извършват нарушавайки няколко закона едновременно. А да не говорим за злоупотребите от тяхна страна. Знаете ли какво се случва с чужденците които използват софийския градски транспорт ?! А с 10-те лева които им давате когато ви хванат без билет ?! А за схемите със шофьорите на самите превозни средства в масовия градски транспорт ?! Няма да казвам много неща, ще напиша и аз една статийка и то подробно. Знаете ли кое е отвратителното, това че всички студенти страдаме от това, виждеме го всеки ден, тъпкаме се като бубулечки в 280 и 94 изпускаме автобуси, закъсняваме и още кво ли не и си МЪЛЧИМЕ всеки псува държавата и автобусите, а никой не иска да предприеме нещо !!! Ми така ще е скъпи колеги студенти, в нас е бъдещето, ние сме силата на държавата, само че не го използваме !!!

 • Анонимен написа на 16 април, 2012, 13:50

  Органи на реда!Пълни глупости ….те са комплексирани хора ,които не могат да си намерят по-хубава работа.С цялото ми уважение ,но тези хора са пълни боклуци.Не стига ,че човек няма от къде да си вземе билет ,а ако има по едри банкноти вече съвсем по трудно става.Ще си взимам билет ,ако има от къде ,дали будка или нещо подобно.А ако дам на шофьор примерно 10лв ….онзи ще ме напсува.Точно преди 1 час се казвам в рейса ,имах 50лв на цяло …билет просто нямаше как да си взема.В случая вината е моя ,не го отричам …но като няма от къде ,…какво да правя?Качва се контрола .. една седалка пред мен две момичета без билет …направи им забележка и се запъти към мен.Обяснявам му проблема ,които имам.Той ми казва глоба 20лв,което няма как да стане и ми иска лична карта.Няма право да ми иска документ при положение ,че не е полицай ,…До тук добре.Тръгвам да ставам и този господин застава пред мен и не ме пуска да мина.Казах му да ме пусне ,но той все по настоятелно ме спираше.Избута ме и съответно аз го бутнах и направих скандал …следващото което последва ..в момента в който се обърнах той ме изрита толкова брутално,че още ме боли крака.Жена съм и не мисля ,че мога да го заплаша до тава степен ,че да ме рита.Хората не реагираха …слезнах от автобуса разтреперена и се обадих на 112 …от там попаднах на много любезен господин който съответно ми каза,да отивам направо в най-близкото РПУ и да подавам жалба.И най-болно ми стана от това ,че никой в автобуса не реагира адекватно.А ако не ме беше ритнал само и беше продължил,какво щеше да стане ?Това не е нормална държава…всеки прави каквото си иска и се гаври с хората по всякакъв начин.Докато сами не намерим начин да подобрим стандарта си на живот ,ще продължим да живеем така.

 • Кирилов написа на 21 декември, 2012, 18:01

  Тия са най-големите боклуци! Само получават заплати незаслужено. Нека всеки ги псува и бие – заслужили са си го боклуците с боклуци!!!

 • Анонимен написа на 16 март, 2013, 6:55

  Да разбирам ли , че ако контрольори ме спрат с полицаии и аз си дам личната карта ченгето а той я даде на контролата ,полицая нарушава закона както и контрольора

 • Малин написа на 13 януари, 2014, 20:10

  Вижте как във всички ЦИВИЛИЗОВАНИ страни хората пътуват с редовни превозни документи и тогава изказвайте мнение тук!Не са ви виновни нито циганите нито контрольорите за лошото възпитание което получавате през първите 7 год. от живота!Когато се научим на ред тогава и проблемите с тях ще са ни по-малко!
  Сорри ако съм засегнал някой.

 • zvezdi написа на 8 февруари, 2014, 16:50

  Не контролъорите не са органи на реда, нито административни служители. Още повече , че Софийските контролъори са в нарушение винаги, защото лъжат , че правата им са да продават билети само на нередовни пътници. Контролата е длъжна да продава билети за всеки пътник , който по възможност не е успял да си вземе билет от бутка, където са свършили или от шофъорът, който не може да ти развали на дребно и изобщо не носи отговорност нито отговаря за „редновността“ на пътника. В цял свят контролата продава билети, само Софиянците са богопомазани. Минко държавата ни няма да прогресира щото скапания ни народ е пълен с невежи които не са наясно с правата си и ти си в тва число.

 • Некой си написа на 17 май, 2014, 23:35

  До всички контрольори – да изгниете в някоя дупка, да се гърчите в лайната си, да ви ебе всеки мърши нещастни долни.

 • Vasileva написа на 19 март, 2015, 16:11

  Разказвам го не с цел да се оправдая, виновна съм, но нямат право по такъв начин да се държат с пътниците.В моя случай – аз, един контрольор, шофьора на рейс 74 и хората от рейса /около 20-25 души/. Аз, за три спирки – без билет по линията на рейс 74  в посока кв. Гоце Делчев. Един контрольор /доста едър мъж, без никаква карта с име / поиска само на мен билет или карта/, в момента в който исках да сляза от рейса /както се сещате – видях, че прилича на контрольор и разбира се исках да сляза, защото не бях редовен пътник/, тогава той изключително грубо ми пресече пътя, почна да вика страшно на шофьора на рейса да затвори вратите и да  кара. Поиска, както му е работа, билет или карта – казах, че нямам, но съм готова да си платя глобата, просто да престане да вика и да прави сеир и да притеснява водача на рейса, както и всички останали хора, и му казах, че не нося кеш в мен в момента /абсолютна истина!!!!/ и  да слезем на следващата спирка – има банкомат – ще му дам пари на ръка, а ако настоява да ми напише и акт – ще слезнем и ще изчакаме полиция, или там който трябва, все ми е едно. Абсолютно му отказах дори да му показвам личната си карта, а пък още повече да му я давам! И така абсолютна разправия между мен и него – както си трябва с всичките там сиви нюанси …. , но най-гадното беше, че шофьорчето на рейса му беше партия! НЯМАТ ПРАВО ДА МЕ ДЪРЖАТ КАТО ЗАЛОЖНИК В РЕЙСА – имайте предвид – повече от 20 мин. ме подложи на абсолютен тормоз, заплахи и т.н.! Сега като чета по-горе – разбирам, че за всичко съм права! Обадих се на 112 – оттам казаха, че няма право да ме държи в рейса! И пак казвам наистина щях да си платя, или да си дам истинските имена за акта! Искам да благодаря на всичките хора, които ме подкрепиха и се опитаха да ми помогнат, даже едно момиче се опита отвън, тропайки бясно по стъклото „да ме освободи“ – благодаря ти! Накрая като разбра, че наистина пари кеш нямам в портмонето отвориха вратата /цялото действие е на предна врата/ да сляза – и познайте – нито слезна с мен, нито дойде полиция, нито той си показа карта с име, нито поиска да отидем до банкомат, нито слезна, за да ми напише акт, а аз бях на висок ток, с дълго палто и с доста багаж /като всички жени/ и въобще нямах възможност да „бягам“, както беше ме нарекъл. ОТНОВО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ХОРА ЗА ПОДКРЕПАТА, НА 112, НА БОРБЕНОТО МОМИЧЕ, А ОТНОСНО ШОФЬОРА – ПОДАДОХ СИГНАЛ В „СГС“, ПОДАДОХ СИГНАЛ И ЗА „САМОТНИЯТ ЗЪЛ КОНТРОЛЬОР“, А АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА СИ ДУПЧА БИЛЕТИ, КАКТО ВИНАГИ, И ВЕЧЕ ДА НЕ СЕ КАЧВАМ ЩОМ ЗНАЯ, ЧЕ СЪМ БЕЗ БИЛЕТ И ЧЕ НЯМА ДА СИ КУПЯ /ОБЕЩАВАМ/, НО СРЕЩНА ЛИ ГО ТОЗИ ОТНОВО  БЕЗ ДОКУМЕНТИ КОЙ Е И С ТАКОВО ДЪРЖАНИЕ -ОПРЕДЕЛЕНО СКАНДАЛА ЩЕ Е ОТ МЕН И ЩЕ СЕ ПОСТАРАЯ !

 • Божидар написа на 27 август, 2015, 21:18

  Всяка сутрин в 08:05h на спирка Красна Поляна по автобусна линия 83 в софия посока зологическа градина се качват нередовни пътници без билет, държат се арогантно и развалят спокойствието на редовните пътници които си плащат. Ако се вземат навременни мерки ще се предотвратят инциденти. Моля компетентните органи да се заемат за да не се стига до саморазправа.

 • Анонимен написа на 8 септември, 2015, 22:15

  Уважаеми ,селяни
  Как по-родните си места си копувате билети ,а само в София се возите без пари!
  Ходете си на село и се возете с каруците!
  София ,няма нужда от вас стойте си по родните места!
  Билета,в София 1 лв!
  Който,няма ще върви пеша!!!

 • Анонимен написа на 8 септември, 2015, 22:25

  Всичко се плаща така и градския транспорт е платен!
  Който го ползва трябва да си плаща не да се вози на гърба на другите!
  В кой град ми кажете,се возите без пари!
  Да трябва да има контрольори !
  Дори във всяко превозно средство по-двама!
  Да не се возят лица без превозни документи!
  Като не им харесва да не се возят!

 • Анонимен написа на 12 септември, 2015, 22:18

  А докога циганите ще се возят гратис и ще бъдат подминавани без да бъдат проверявани и глобявани?

 • Анонимен написа на 25 октомври, 2015, 23:03

  Без Билет,не се пътувайте!
  Най евтино е с карта!
  На който не му харесва,да ходи пеша!
  Само в София се возите без пари!
  Който,не плаща,на село да си ходи или да върви пеша!

 • Qwerty Yop написа на 21 ноември, 2015, 0:29

  Истината е някъде по средата.

  От София съм и ползвам редовно градския транспорт, но не винаги дупча билет!

  Ето защо:

  Автобусния и трамвайня парк не бяха обновявани в продължение на поне 30 години! Билетите обаче от 1990 година насам на 3 -4 години поскъпват с 20 -40%, според мен – БЕЗ ОСНОВАНИЕ!

  Преди 10 -15 години купиха няколко стари, повтарям СТАРИ „рециклирани“ автобуси за линиите към Студенски Град и някои други квартали на София.
  Купиха и стари „ретро“ трамваи от Германия! Не говоря за Чешките по линия Номер 20. Тях ги купиха нови и зимата поне са топли.

  Най-важното е, че купуват СТАРИ превозни средства с далавери източвайки бЮджета за наша сметка. Другото е, че тези стари боклуци са неподходящи за нашите ширини.

  Защо ли? Ето защо!
  Тея избушени стари кочини замърсяват и без това мръсния въздух на софийското село защото старите им мотори са се амортизирали от милионите навъртяни километри!

  През зимните сезони парно няма защото шОферите икономисват от нафтата и температурата вътре е по-ниска от външната и ние пътниците на които им се иска такса за превоз, мръзнем кат долни псета – WTF!?!

  През летните месеци пък е точно обратното. Вън е 30, вътре е 45… климатизация йок, джам да се отвори – на-най си… щото автобусите са немски и там прозорците са им цели, без отваряеми сектори… щото са северна страна и летата им обикновено не са толкова горещи.

  И в двата случая си трябва климатик/парно което е допълнително да се гОри нафта, а на старите бангий моторите са издухани като мозъците на тея дето са ги купили… и ако обикновено автобуса харчи 40 -50 на 100 нафта, тея бракми харчат двойно.

  И кво става? Тургат ни го в двоен или четворен размер. Хем пътуваш в лъснат стар боклук, хем ти вдигат биуетчето че видите ли купихме ви нови автобуси и бюджета отъня. А те гъзовете си купуват яхти и самолети с откраднатите пари.

  2014 Септември – купиха нови автобуси, тролейбуси и трамвайни мотриси.

  Мдааа… хубаво, ама не съвсем.

  Защо ли? Ето защо!

  1) Автобусите и Тролейбусите са с тесни пътеки и в пиковите часове изобщо няма разминаване.

  Запомнете, най-добрият автобус е ИКАРУС. Перфектно разпределение на седалките и достатъчно пространство за правостоящи. Можеш да се разминеш дори и при блъсканицата в пиковите часове.

  2) Автобусите (белите МАН-ове) – климатика бие косо и лятно време направо ти сковава врата. Бутоните за слизане в едните рейсове трябва да ги натискаш, а в другите шОфера ти отваря… ставаш луд и започваш да гледаш умно!

  3) На тролейте (новите Шкода) когато е на спирката пискалото което сигнализира предстоящо затваряне на вратите може да те докара до лудост ако си имал тежък ден в работата. Разбирам, че е за слепи хора ама не може ли мааалко по-тихичко да е… или както е в метрото – Внимание вратите се затварят! Няма пищене, няма нерви… всичко е кротко и спокойно.

  А защо няма сигнална ситема и в автобусите и трамвайте… нима там не се качват слепи хора?! Малко ми е дискриминиращо някак си!

  И още нещо интересно.
  Защо трябва да плащам 1 лев за превоз и в стар и в нов автобус?! Нима качеството на услугата е една и съща?!!

  Друг е въпроса, че дори и този 1 лев за билет е много! Ако цената е 50 стотинки, сигурен съм, че купуването на билети ще бъде в пъти повече.

  Защо ли? Ето защо!

  Когато билета в градския транспорт беше 6 стотинки (до 1990 мисля), средната заплата беше около 150 лева. Хляба (1 кг. бял) беше 36 -40 стотинки… т.е. можеше да си купиш средно 376 хляба или около 2500 билетчета.

  Сега сме 2015-та, средната заплата в София е 600 лева (че дори и по-малко)… хляба средно е по 450 гр. (гледам някакъв тука) на цена 1.30 лева. Значи 1 кг. хляб ще ми е над 2.50 лева ще излезе. Тва са 240 хляба (по 1 кг. ако е). А с 600 лева може да си купиш 600 билета.

  Ако всеки ден пътуваш, или трябва да си купуваш карта или талончета или билети. При всички положения, ако трябва да си ги вадиш от джоба тея пари при 600 кинта заплата е доста разход.

  И още един факт!
  Според данни на Метрополитен, дневно в Софето 300 хиляди са пътниците само на метрото. Това са 300 000 левчета на ден! Месечно са средно 9 милиона лева. Това са 9 автобуса по 1 милион лева… ако са по 1 милион всеки! Ами ако са по-евтини?!!
  Само от приходите на метрото могат да се купуват поне по 108 нови автобуса на година… а от другите видове превози (тролеи и трамваи) да отиват за подръжка, заплати и каквото друго трябва.

  А знаете ли в БДЖ какви злоупотреби са и в какви (опасни за живота) вагони се возят хората?! Направо ми идват не знам какво да кажа… срам ме е някой път да кажа че живея в България, при всичките дадености на тази невероятна теритрия.
  Имаме си всичко… само акъла някъде витае.

  А защо прецакаха Авиокомпания „Балкан“? Продадоха я за жълти стотинки. За тези от вас които са по-малки, до 1989-та година всеки можеше срежу 22 лева да лети с самолет до Варна или Бургас. Имаше полети и до Русе, Видин, Силистра, Търговище, Велико Търново, Кърджали че дори и до Пловдив. Това не беше луксозен превоз какъвто е в момента. Билета до Варна или Бургас сега е близо 100 кинта… ЕДНОПОСОЧНО!!!

  И като завършек ще кажа, че ние тези които купуваме стоки и услуги, плащаме годишно толкова много като данъци в тази хазна, че трябва поне Образование, Здравеопазване и Градски транспорт да са безплатни… за да могат дори и тези които са по-бедни и в нужда, да имат достъп до тях! Колкото по-малко неграмотни, толкова държавата ще дърпа напред! Обаче, някой май няма файда да има умни глави в тая държавица!?

  Когато горепосочените 3 са платени, това е предпоставка за корупция и злоупотреби на каквито сме свидетели всички и за които по един или друг начин си плащаме, дори и да не ги ползваме!!!

  До 1989-та всичко беше държавно и достъпно за всички!
  Направиха така, че един човек който си търси работа и не е в състояние да си плаща всеки ден превоза от единия край на София до на майната си да отиде на интервю, да остане гладен и да започне да краде. Средно дневно от 2 до 4 лева са за градски транспорт.

  Системата хем иска от нас, хем не ни подпомага и предоставя възможности… защо ли над 2 милиона Българи вече пребивават за постоянно в чужбина… където също има данъци и транспорта се плаща и то повече от тук… но там държавата подпомага всеки… даже и мързеливците (което НЕ ОДОБРЯВАМ!).

  Ето за това ще продължавам да пътувам гратис там където може! Не защото не мога да си купя билет, а защото не искам! Системата ме цака всеки ден, ще я цакам и аз където и както мога… и това е не защото го искам, а защото тя ме принуждава да го правя!

  Ако всеки си вършеше работата както трябва и не източваха ДДС от бюджета с кухи фирми, всичките тези пари можеха да направят живота ни мнооого по-добър, дори и от Швейцария ако щете. Ама на, не можем да случим на истински Българи родолюбци, само някви продажни лайнъовци се намърдват в тоя скапан парламент. И къде дават по 4000 лева заплата без даже да ходиш на работа, не знам?!

  Питам се и не мога да си отговоря точно, аз ли мисля грешно или съм в грешната държава?

  Край!

 • Иван написа на 15 декември, 2015, 7:06

  Някой виждал ли ги е как налитат като лешояди на мърша в 84 на чужденците и им търсят по 20 евра.Срам за България.

 • Met написа на 17 март, 2016, 1:13

  Граждани ,без билет или карта нямате работа в градския транспорт!!!!
  Това е платена услуга!
  Който не му харесват правилата,върви пеш!! 
  Наредбата е една за всички!
  Българите,трябва да сме единни и да даваме съдействие на контролите,като видим нередовни ,защото от тях се подобрява транспорта!!!
  От нас зависи в какви превозни средства ще се возим!
  Нека да живеем в красивата София и да спазваме наредбата на градския транспорт!!!
  И нека да бъдем единни и да помагаме на контрольорите и да махнем гратиса в транспорта!
  Един за всички ,всички за един!!!!

 • Контролите гълтат само на негри написа на 16 май, 2016, 10:44

  Който е негоден дори за полицай, става контрола.

 • Даяна написа на 28 юни, 2016, 2:12

  Met, ти да не си контрол?
  Хайде сега нека да сме единни да се свали цената на билета?
  Знаеш ли как е в другите държави в Европа, какви заплати взимат и какви са им цените на билетите, май не..
  И аз лично изобщо не виждам за какво отиват парите които плащаме за билети. В по-нови автобуси ли се возим? Всеки е седнал ли?
  Наскоро бях в Босна, в столицата Сараево и там билетчето е 1.60, но автобусите са нови, няма правостоящи и от единия край на града до другия стигаш с един автобус, в автобуса има усмихнат контрол на който си даваш паричките и той ти къса билетче. В България (в София) за кое от всичко това изредено да давам 1.60?
  И анонимния дето е писал, че селяните се возят без пари, мойто момче ти си по голям селянин от всички останали хора от провинцията. Като си толко силен поне името да си беше написал, пълен смешник!!!

 • Borcho написа на 26 юли, 2016, 11:55

  Dobar den na chitatelite v tozi sait pitam az shto za naglost e tova da iskat ot patnicite bilet na spirka kogato si sleznal,namen mi napraviha akt v koito pisheshe che sam bil v prevoznoto sredstvo sled moi ogled gi popitah zashto mi e napisano v dokumenta che san v avtobisa temi kazaha che nqmam dokazatelstvo che te sa poveche hora i pri eventoalno delo az nqmam dokazatelstva che sam bil na patq

 • Вълчо написа на 10 декември, 2016, 4:43

  Не е нормално, примерно при 1000 автобуса да провериш само 10 и само в пиковите часове. Т.е. ако в пиковите часове, 10% от хората си платят билета, то общината и градския транспорт ще закърпят положението – за заплати и т.н. Не е нормално така да се определя цената на билетите. Не е нормално токова управление. Не си плащайте, така има по-голяма вероятност на някой да му хлопне дъската, та да вземе да оправи нещата.

 • Градския написа на 23 февруари, 2017, 0:34

  КУР ЗА ГРАДСКИЯ БЕ !

 • Анонимен написа на 17 май, 2017, 2:59

  Ало Минко, цокай пинко… няма да давам по 6.4 лв всеки ден като ходя на работа и в края на месеца 1/8 от заплатата ми отива само за градски – и само не спомонавайте карти, защото тях можеш да си ги вземеш от много малко места като са с опашки дълги десетки метри.. не благодаря, предпочитам да ме наричат гратисчия !

 • аннджи написа на 8 януари, 2018, 18:18

  почти всяка контрола е за ада…

 • Бойка Симитлийска написа на 17 юли, 2018, 8:25

  Другари и Другарке, апелирам да си дупчите чинно билетчето, дори апелирем, тези, които не ползват ГТ , когато са в обсега на превозно средство, да се качат, да купят и продупчат билет и да слязат, като не пътуват. Да не ги качи СИК…..всеки трябва да даде лептата си от вас овчедушни за благото на Герп на СИК, да се напълнят щедро партийните каси, нищо, че дружеството е пред фалит, източено.

  Не забравяйте, че един от шефовете на ЦГМ беше взривен, а друг се оказа с несметни палати в полите на Витоша, с една заплатка купувани от 1000 лв.

 • иван димитров написа на 4 март, 2019, 21:20

  Много са нагли тези простаци -контролите
  Хубава статия!

 • unknown написа на 2 август, 2019, 9:21

  Welcome to Държавата на измамниците..До преди 10 години си давах паричките за карта за да се возя в старите трамваи,троилейбуси, автобуси.. Защо спрях? Защото се събудих, че храня нечии други интереси и уста, късайки от малкото което имам…

  Нека не се лъжем, другари и другарки – хората които се возят на градския транспорт в столицата са хора с невисок месечен доход – майки с деца, възрастни хора, студенти, работещи.

  Спрях да давам пари за билет или карта още навремето, когато билетчето още беше 50ст. Сега е 1,60…Спрях, защото видях че сме нищо повече от балъци – плащаме да се возим в старите превозни средства, на които шофьорите изключват ДВИГАТЕЛЯ по време на движение(!!!!) за да пестят гориво, което да продадат вечерта.. Веднъж докато се возех в 63 една двойка възрастни хора чужденци се качи и започнаха да снимат с телефон за какво иде реч в БГ градски транспорт…Ние сме свикнали, защото друга алтернатива няма ( за градския ) , но това е повече от недопустимо..

  Контрольорите МАСОВО пропоускат братята роми от страх за побой.. Спомянм си навремето сам контрольор никога не проверяваше, по същата причина, после почнаха да се движат в групи от по двама поне.

  Таблата (които все още ги няма на всяка спирка ) са неверни, пише че идва след 5 минути, а автобуса спира и минава, и следващият е след 20 минути… в час пик, когато всички отиват на работа/ училище. Понякога показват че идва след 10 минути, и така половин час…

  Аз със скромния си опит мога да кажа че плащам билетче в другите градове – Варна, Бургас, Пловдив, че дори и извън пределите на малката България – защо ли.. Защото има смисъл. Правилата са правила и важат за всички.

  Няма как да продължават да взимат от най-уязвимите и да се тъпчат, без да предоставят услугите, за които си плащаме. Както всичко останало в тази държава и градския в София е половинчата работа..За господата които апелират към купуване на билет…Господа, аз съм платила повече данъци от колкото вие някога ще видите в фиша за заплатата си.

  Бунтът продължава, никога не е спирал. Будните няма как да ги приспиш.

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in