Нито капка алкохол в студа

„При екстремни минусови температури не е желателно организмът да бъде натоварван с алкохол”. Това обясни пред бТВ д-р Мартин Иванов, планински спасител и травматолог. Той се обяви категорично против употребата на спиртни напитки за сгряване в рекордните студове.

„Усещането, че алкохолът помага е измамно. Той води до много по-бързо настъпване, както на локални измръзвания, така и на общото охлаждане на организма,” посочи експертът.

„По отношение на студовата травма има основни правила на поведение,” каза Иванов. Тъй като най-често измръзват крайниците, ходилата, ръцете, лицето, добре е първоначално да се поставят във вода с температура от 7 до 10 градуса, която постепенно да се затопли.

Мокрите дрехи, чорапи и ръкавици трябва да се свалят,а измръзналите крайници е добре да се подсушат.

Ако не бъдат взети мерки, хипотермията, или общото преохлаждане на организма, настъпва постепенно. Първите признаци за нея са настръхването на кожата и неконтролируемото треперене на тялото, обясни планинският спасител.

„Когато телесната температура падне под 35 градуса, тогава започва да се проявява хипотермията. Пострадалият изпада в по-унесено състояние,” посочи специалистът. По думите му, ако треперенето е спряло отново, хипотермията вече е в напреднала фаза.

Всеки има индивидуални способности за поддържане на вътрешната телесна температура в рамките на нормата, които зависят от състоянието на мускулатурата и енергийните запаси на организма.

За автора:

е написал 205 статии в този сайт.

Един коментар за “Нито капка алкохол в студа”

  • mincho написа на 1 февруари, 2012, 17:32

    дайте ракия, кво се правите ;))

Остави коментар

Можете да вземете своя граватар от тук!

© 2019 StudentCity.bg. Всички права запазени!
developed by dilana.in